Guvernantii pregatesc introducerea unui nou abonament: la energia termica. Acesta ar putea fi de 15-20 la suta din pretul gigacaloriei, a carei valoare este de 1.070.000 lei - 107 RON, ne-au declarat surse din sistemul energetic.

Producatorii din energia termica afirma ca acest abonament este absolut necesar, intrucat centralele termice vor sucomba daca nu vor avea venituri separate pentru intretinerea capacitatilor de productie.

"Toate centralele termice din Romania au incheiat primele 6 luni cu mari pierderi, deoarece pretul reglementat al energiei termice nu acopera nici costurile de productie, dar nici repararea si nici mentinerea in viata a cazanelor", ne-au mai declarat sursele noastre.

Acestea mai sustin ca plata energiei termice dupa 60 de zile si costul combustibilului, de 1 milion de dolari pe zi, vor pune la pamant centralele termice fara exceptie.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, recunoaste pierderile inregistrate de producatorii de energie termica si nu neaga introducerea abonamentului la energie termica.

Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, sustine, la randul sau, introducerea abonamentului la energia termica.

El atrage atentia asupra constientizarii populatiei: "Sub o forma sau alta, acest abonament trebuie sa existe. El trebuie sa se introduca intr-un moment potrivit, de stagnare a pretului gigacaloriei, nu concomitent cu scumpirea acestuia", sustine Opris.

Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei Nationale a Energeticienilor, sustine ca acesta trebuie sa fie de bun-simt: "Sa nu depaseasca 150.000-200.000 de lei, echivalentul a 15-20% din pretul gigacaloriei".

Presedintele ANE da exemplul Germaniei, unde aceasta taxa suplimentara se numeste "rezervare", adica bani de rezerva pentru cheltuieli cu intretinerea capacitatilor. Gigacaloria a fost subventionata anual cu cel putin 4.000 miliarde de lei.

In 2005, subventia va atinge 3.000 miliarde de lei si nu ar fi exclus ca statul sa suporte si costul acestei subventii, in contextul in care consumatorii nu-si pot plati integral incalzirea din timpul iernii.