In primele opt luni ale anului, viata romanilor s-a scumpit cu cel putin 800.000 de lei, comparativ cu 2004. Peste 3 milioane de pensionari, somerii si 3,1 milioane de romani cu salariul minim pe economie - de 95 euro pe luna, au fost nevoiti sa reduca din portia zilnica de paine, lapte si carne.

"La aceasta scumpire a vietii s-a ajuns din cauza majorarilor cumulate, incepand cu 1 ianuarie, la benzina, gaze si electricitate", ne-a declarat Petre Dandea, analist Cartel Alfa.

Acesta considera ca scumpirea vietii se va accentua, incepand cu 1 octombrie, cand romanii vor suporta costurile de iarna la curent, gaze si incalzire.

"Din octombrie, viata se va scumpi cu aproape 1 milion de lei pe luna, caci vor intra in turatie maxima toate noile costuri energetice", sustine Petre Dandea.

Cum salariul minim si pensiile sunt, practic, inghetate, romanii nu pot acoperi scumpirile de toamna decat umbland la banii prevazuti pentru alimente si medicamente.

In context, Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, atrage atentia autoritatilor asupra cresterii numarului de romani morti de inanitie - 15 oameni in 2005, comparativ cu unul-doi pe an, in perioada precedenta.

Pretul alimentelor si salariul minim, cele mai mici din Europa

In prezent, peste 42% din veniturile romanilor se duc pe facturile energetice, benzina si gaze, imbracaminte si incaltaminte, dar aproximativ 41% se cheltuie pe alimente.

Comparativ cu tarile din jur, produsele alimentare romanesti sunt cele mai ieftine, dar si veniturile romanilor sunt cele mai mici - 95 euro/luna salariul minim, comparativ cu 210 euro/luna in Ungaria sau 1.024 euro/luna in Italia.