Sabina Petre, director economic al Televiziunii Romane, sustine ca la sfarsitul mandatului presedintelui Valentin Nicolau a fost supusa unor sicane din partea acestuia. Pentru a o compromite, Nicolau s-a folosit de persoane din institutie.

Rep: De unde a pornit conflictul dumneavoastra cu Nicolau?

Sabina Petre: De la propunerea ca eu sa fiu director general interimar al TVR. Credea ca vreau sa-i iau locul, dar el oricum urma sa plece din Televiziune, iar eu nu doream postul.

A incercat sa ma discrediteze, folosindu-se de oameni pe care-i avea in Televiziune si a trimis peste tot materiale defaimatoare la adresa mea. Din Consiliul Director, eu eram singura care aveam curajul sa-l contrazic.

Este manipulabil si si-a asumat merite care nu-i apartin. Ca sa ma discrediteze, s-au scos acte de la serviciul Resurse Umane, acte in care nu era nimic rau, dar care apoi au disparut.

La audierea din Parlament, Nicolau a spus ca sunt probleme cu un contract de publicitate, dar in trei ani, cat a fost presedinte, a tot reinnoit acel contract. Adica el recunoaste implicit ca a patronat pretinsa ilegalitate.

Rep: S-a afirmat ca nu meritati acest post, ca ati ajuns aici fara examen.

Sabina Petre: Am fost evaluata de o institutie serioasa, precum Coopers & Lybrand, care mi-a dat punctajul cel mai mare. Apoi am avut de doua ori perioade de proba in TVR. Sunt expert contabil si auditor financiar, iar rezultatele financiare ale TVR sunt graitoare.

Rep: Dar care este situatia financiara a TVR?

Sabina Petre: Azi, foarte buna. Cand am venit, in 1999, era dezastru. In ani, am trecut de la pierderi la profit si am achitat toate datoriile. La cei 3.218 angajati, venitul mediu este de 17,5 milioane lei.

Avem mii de colaboratori pe care-i platim. Veniturile TVR provin din taxa TV in proportie de 70%, din publicitate 20%, iar restul de la bugetul de stat. La 30 iunie aveam un profit de 249 miliarde de lei.

Rep: Nicolau s-a laudat ca el a facut un profit de 17 milioane euro...

Sabina Petre: O prostie! Banii sunt prinsi in bugetul aprobat; ne-am angajat la cheltuieli mai mari decat putem prin surse proprii, asa ca prin rectificarea bugetului am diminuat cheltuielile cu 750 miliarde lei. La toate controalele am iesit in regula. Si nu avem nici o datorie, nici la buget, nici la banci.

Rep: Sunteti ruda cu Zoe Petre?

Sabina Petre: Nu avem nici o legatura, nu ne-am vazut in viata noastra. Chiar am rugat-o telefonic pe dansa sa dezminta acest lucru. Era tot o incercare de discreditare, chipurile eu ajungand aici ca pila a fostei consiliere prezidentiale