Microsoft a surprins dezvoltatorii prin lansarea versiunii de test a noului sistem de fisiere Windows, numita WinFS, facand-o dispunibila abonatilor Microsoft Developer Network.

Initial, compania intentionase sa lanseze WinFS ca parte a urmatoarei versiuni a sistemului de operare Windows - cunoscut mai intai sub numele de cod Longhorn, iar acum sub denumirea oficiala Vista.

Cu toate acestea, in urma cu aproximativ un an, Microsoft a anuntat ca renunta la WinFS pentru Longhorn pentru a-si putea respecta data de lansare propusa pentru sistemul de operare, in anul 2006.

Despre WinFS, compania a anuntat atunci doar ca va fi disponibil in forma beta in perioada lansarii Windows Longhorn.

Tocmai din aceste motive multa lume se astepta ca o prima versiune pentru teste a WinFS sa nu fie oferita mai devreme de anul viitor. Cu toate acestea, unul din dezvoltatorii WinFS spune ca nu se poate considera ca WinFS este lansat in versiune pentru teste mai devreme decat era de asteptat.

"Nu as spune despre WinFS ca a aparut inainte de termen”, spune Quentin Clark, director of program management la Microsoft pentru noul file system.

Sistemele de operare precum Windows, Unix, Linux sau altele utilizeaza sistemele de fisiere pentru a organiza si stoca informatiile. Sistemele de fisiere, precum cel curent din Windows - NTFS - fac posibil ca utilizatorii sau aplicatiile sa gaseasca datele stocate pe sistem.

Intr-o nota publicata pe MSDN, Microsoft a numit WinFS un instrument care face mai usoara gasirea informatiilor stocate atat local cat si in retea.