Pretul petrolului a inregistrat noi recorduri, in pofida furnizarilor suplimentare din Arabia Saudita si a eforturilor specialistilor americani de a realiza un calcul al impactului uraganului Katrina, scrie cotidianul „The Times“. Aceste cresteri obliga guvernele sa adopte masuri de protectie a economiilor nationale si a populatiei.

Ministrii francezi dezbateau ieri o propunere de reducere a limitei de viteza a automobilelor pentru a se limita consumul de carburanti. Dominique Perben, ministrul Transporturilor, a inaintat un proiect de reducere a vitezei la 115 km/h pe autostrazi, de la 130 km/h, cat este in prezent, sustinand ca aceasta masura va produce o economie de 7 euro la 500 de km.

In plus, va scadea si rata accidentelor rutiere.

In Belgia, Didier Reynders, ministrul Finantelor a propus instituirea unei indemnizatii guvernamentale de 75 de euro pe familie, pentru a diminua impactul preturilor carburantilor asupra populatiei.

Claude Mandil, directorul executiv al Agentiei Internationale a Energiei (AIE), a afirmat ca se impune o schimbare a obiceiurilor consumatorilor care sa stopeze irosirea combustibililor. Pe langa o masura de acest fel, este necesar ca guvernele nationale sa reduca si taxele puse pe carburanti.

Steve Forbes, miliardarul proprietar al mai multor publicatii, a afirmat ca pretul petrolului va scadea intr-un an pana la jumatate din pretul actual. „Voi face o predictie curajoasa. In 12 luni vom vedea ca petrolul va ajunge la 35 - 40 de dolari pe baril“, a spus el, citat de „The Telegraph“.

Forbes a precizat ca intregul concept de rezerve strategice impinge petrolul catre preturi mari, intrucat americanii acumuleaza petrol constant pentru marirea rezervei nationale.

„Indiferent de ce se intampla cu pretul petrolului, Unchiul Sam cumpara aproape in fiecare zi. Nu mai cumparati si veti vedea ca preturile vor scadea“, a adaugat Forbes.

Piata petrolului a devenit o tinta importanta pentru investitori, dar depozitele strategice ale Statelor Unite sunt deja pline. In plus, Arabia Saudita a promis cresterea extractiei pana la 11 milioane de barili pe zi. Dominique Bryant, analist la BNP Paribas, a sugerat, de asemenea, ca cresterea extractiei conduce la cresterea preturilor.

Acestea ar fi crescut oricum, chiar daca uraganul Katrina ar fi avut un impact mai sczut decat uraganul Ivan, a subliniat analistul.

Daca pagubele produse de uraganul Katrina sunt grave, atunci este posibil ca Europa sa trimita Statelor Unite o parte din rezervele sale strategice de petrol, potrivit unui comunicat al AIE, preluat de „Financial Times“.

Totusi, oficiali ai administratiei de la Casa Alba afirma ca Bush va permite rafinariilor sa imprumute din rezervele strategice ale SUA cantitati scazute de petrol brut. Unii oamenii de afaceri merg mai departe afirmand ca Bush ar putea, pentru prima data de cand este presedinte, sa scoata o parte din petrol la vanzare pe piata libera, lucru cerut cu staruinta de miliardarul Forbes.

Oricum, SUA, Europa si Japonia au suficiente resurse de petrol brut pentru situatii urgente. In total, membrii AIE au rezerve de petrol brut si de produse petroliere pentru 115 zile.