In primavara acestui an, Ministerul Agriculturii a finalizat un amplu control la Agentia Domeniilor Statului (ADS), institutie intens politizata sub fosta guvernare a PSD. Aceasta a jonglat cum a vrut cu terenurile agricole ale statului, pentru a raspunde intereselor financiare ale clientelei de partid.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii a fost inaintat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului National Anticoruptie si Ministerului Administratiei si Internelor in cursul lunii martie a.c., pentru ca fata de gravele nereguli constatate sa se stabileasca existenta unor infractiuni.

Controlul, care a acordat o atentie deosebita relatiei ADS - SC Insula Mare a Brailei SA si firmelor baronului PSD Culita Tarata, a retinut existenta unor prejudicii aduse statului de circa 5,3 milioane de euro, rezultate din contractul de arenda incheiat la 28.08.2001 intre ADS, SC Insula Mare a Brailei SA si TCE 3 Brazi SRL - Piatra Neamt, pentru o suprafata de peste 56.000 de hectare.

Raspunzatori pentru multitudinea de nereguli constatate („neintocmirea, neurmarirea si nerespectarea legalitatii documentelor aferente derularii contractului de arenda“) au fost nominalizate urmatoarele persoane:

„Din cadrul Ministerului Agriculturii:

- Ilie Sarbu, fost ministru;

- Petre Daea, fost secretar de stat;

- Vasile Bacila, fost director general la Directia de Reglementare si Implementare;

- Elena Leaota, director la Directia Fitosanitara;

Din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila

- Gheorghe Voicu, director executiv;

- Izabela Smochina, director economic;

Din cadrul Agentiei Domeniilor Statului:

- Cristian Candet, fost director general;

- Corneliu Popa, fost director general;

- Mihai Ciobanu, director la Directia Urmarire Contracte;

- Catalin Sandu, director la Directia Juridica;

- Maria Petrescu, director la Directia Economica;

- Serban Arisanu, sef serviciu la Directia Urmarire Contracte;

- Alina Bajan, consilier la Directia Juridica;

- Lavinia Ciscoiu, consilier juridic la Directia Urmarire Contracte.

Nota de control a Ministerului Agriculturii a plecat de la un fapt care s-a mai vehiculat prin presa. Si anume ca in 2001, dupa ce PSD a preluat puterea, „uneltele“ implementate in minister si ADS au facut tot posibilul si au reusit sa desfiinteze anularea Contractului de management nr. 7751 din 24.05.

2001, dintre ADS si SC Reen Import Export SRL, privind incredintarea conducerii si gestionarii activitatii SC Insula Mare a Brailei SA (societate care se afla in reorganizare judiciara).

Scopul ascuns al acestor manevre a fost impingerea Insulei Mare a Brailei in faliment, in paralel cu arendarea imenselor suprafete agricole catre multimiliardarul Culita Tarata, fost deputat PSD, precum si eliminarea tuturor „nepoftitilor“ care ar incerca sa concureze in afacere.

Control arata ca planul de reorganizare a SC Insula Mare a Brailei SA, publicat in Monitorul Oficial, a fost boicotat sistematic la nivelul ADS de catre fostii directori, sub obladuirea fostei conduceri a ministerului.

In vara lui 2001 s-a negociat direct cu firma baronului PSD Culita Tarata - TCE 3 Brazi SRL, incheierea unui contract de arenda pentru 56.000 hectare de teren agricol, in pofida existentei contractului cu SC Reen Import Export SRL, care producea efecte juridice.

Firma TCE 3 Brazi SRL a fost admisa la negocieri de catre directorul ADS de atunci, Cristian Candet, desi existau oferte ale altor firme mult mai bune, iar la 28.08.2001 s-a semnat contractul de arenda nr. 1 in pofida faptului ca legea interzicea participarea la negocieri a persoanelor cu datorii. Controlul a depistat faptul ca firma baronului PSD avea pe atunci „datorii neachitate de 9.720.034.

000 lei“ conform adresei nr. 1582/28.02.2001 a RNP - Romsilva. Contractul de arenda a fost profund ilegal - arata controlul - deoarece nu au fost respectate patru conditii: SC Insula Mare a Brailei SA era in 2001 in reorganizare judiciara si nu in faliment (care a fost declarat abia la 23.04.

2003); era in vigoare contractul de management si exploatare pentru aceeasi suprafata, perfectat cu SC Reen Import Export SRL; s-au ignorat ofertele mai bune; contractul nu a fost semnat de Directia Juridica. Ulterior s-au incheiat, unele vadit ilegal, patru acte aditionale la contractul cu TCE 3 Brazi SRL, net dezavantajoase pentru ADS, care au produs insemnate prejudicii.

S-a retinut ca „s-a diminuat nejustificat arenda datorata de TCE 3 Brazi SRL pentru anii agricoli 2002-2003 si 2003-2004, in valoare totala de 3.682.140 euro, reprezentand contravaloarea cantitatii de 27.884 tone grau“.

De asemenea, s-au inventariat o serie de ilegalitati ale conducerii ASD privind cuantumul arendei cuvenite, care a fost diminuata printr-o asa-zisa „echivalare“ cu costurile tratamentelor chimice de combatere a stufului (destufizare), cu nu mai putin de 1,8 milioane euro.

Ilegalitati au fost descoperite si in privinta incheierii de asigurari ale recoltelor si a calcularii pagubelor produse de calamitatile naturale. Cu totul s-a ajuns la suma de 5.295.619 euro (echivalentul a peste 192 miliarde lei) pe care TCE 3 Brazi SRL le -ar datora in prezent.

In privinta ex-ministrului Ilie Sarbu, controlul a retinut ca acesta este raspunzator de actiunile pentru anularea contractului de management nr. 7751 din 24.05.2001 dintre ADS si SC Reen Import Export SRL. In acest sens se scoate in evidenta o neconcordanta de date - care poate ascunde un fals sau demonstra ca in mod intentionat s-a boicotat contractul cu Reen, pentru ca acele 56.

000 de hectare sa ajunga pe mainile baronului PSD Culita Tarata. Astfel, desi contractul de management cu Reen s-a semnat la 24.05.2001, s-a depistat un fapt de domeniul SF-ului: „cu adresa nr. 5694/ 10.04.

2001 - cu o luna si jumatate inainte de incheierea contractului de management mai sus-prezentat - Ministerul Agriculturii, prin reprezentantul sau legal, Sarbu Ilie, in calitate de ministru, a formulat o Cerere de constatare a nulitatii absolute a contractului de management nr. 7751/ 24.05.2001 incheiat intre ADS si SC Reen Import Export SRL“.

Totodata, controlul a descoperit in evidentele ministerului si o nota a ex-ministrului Sarbu, scrisa la data de 16.05.2001 pe coltul unei adrese intocmite de ADS, care mentioneaza „pana la toamna vom respecta acest contract“, fapt care duce la concluzia ca s-a premeditat boicotarea contractului cu Reen, pentru a i se deschide „usile“ ex-deputatului PSD Culita Tarata.

Pentru a verifica ce s-a intamplat cu sesizarile facute de Ministerul Agriculturii in cazul jafului din Braila, ne-am adresat ieri PNA si Parchetului Inaltei Curti. De la PNA am aflat ca dosarul trimis la ei a fost inregistrat ca dosar penal sub nr.

25/P/2005, pentru ca, in pofida prejudiciilor de milioane de euro sa se decline cauza la Parchetul Inaltei Curti - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, condusa de un adevarat „gropar de dosare“ - procurorul sef Gheorghe Draghici.

De la Parchetul Inaltei Curti am aflat ca sesizarea Corpului de Control al Ministerului Agriculturii a fost instrumentata mai intai de DIICOT, care a declinat rapid dosarul la Sectia de Urmarire Penala, condusa de Draghici, care a dat in numai cateva saptamani un NUP (neinceperea urmaririi penala) pentru ex-ministrul Ilie Sarbu.

Nu se stie insa cand a fost invitat Sarbu la Parchet - cum ar fi fost normal intr-o ancheta - asa cum nici solutia de NUP (care era o informatie de maxim interes public) nu a fost comunicata niciodata presei.

Cert este ca imediat dupa NUP, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, unde nu are ce cauta intrucat fraudele sunt extrem de mari, de ordinul milioanelor de euro, si s-au comis majoritatea in Bucuresti, la sediul central al ADS de catre fostii functionari ai acestei institutii.

Este evident ca pasarea dosarului de la un Parchet la altul nu a urmarit altceva decat sa-i favorizeze pe cei implicati, dupa o cunoscuta practica a procurorilor fara coloana vertebrala. Reporterii „Averea“ au insistat ieri, in repetate randuri, sa-l contacteze pe ex-ministrul Ilie Sarbu, pe celularul platit din bani publici de la Camera Deputatilor.

Deputatul PSD nu a raspuns insa la telefon pentru a-i putea adresa intrebarile pe marginea neregurilor constatate de controlul Ministerului Agriculturii.