Ieri, Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, a tinut sa precizeze intr-o conferinta de presa, ca in cadrul Festivalului si Concursului International "George Enescu" nu se va sustine concurs la Sectiunea Canto pentru simplul motiv ca "Enescu n-a scris mult si nici prea bine pentru voce".

Potrivit lui Holender, presedintele de onoare al Festivalului si cel care a ales programul celui mai important eveniment muzical al anului a precizat ca se simte obligat sa raspunda astfel unor critici aparute in special in presa de specialitate.

"Este una dintre greselile acestei tari: vrem schimbare, dar nu renuntam la traditie. Adica, sa schimbam totul, dar sa ramana cum a fost!", a precizat Holender, adaugand ca nu a ales drept Sectiunea Canto in concurs, pentru ca Enescu a scris putin si nu "prea bine pentru voce".

Potrivit domniei-sale, un concurs de canto in cadrul Festivalului ar trebui sa permita si alegerea altor compozitori. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, Holender a amintit ca in Romania sunt concursuri de canto, cum este cel de la Braila, unde "aproape toti iau premii".

"Poate vom organiza data viitoare si la Festivalul Enescu o sectiune canto, dar nu in acest an", a mai precizat directorul Operei din Viena.

Simfonie, muzica de camera si jazz

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, prezent la intalnirea cu presa, a tinut sa atraga atentia asupra varietatii festivalului, "oglinda unei multitudini de directii, gusturi, propuneri" facute publicului din Bucuresti, Iasi, Brasov, Bacau, Cluj-Napoca sau Timisoara. Manifestarile vor trece de la muzica simfonica la cea de camera sau jazz.

In postura de organizator, Adrian Iorgulescu a fost cel care a ales lucrarile din repertoriul muzicii romanesti contemporane, care se ridica la 45 de compozitii. De asemenea, a prezentat placheta festivalului cu efigia lui Enescu, realizata din argint, omagiu adus compozitorului la 50 de ani de la moartea sa.

Apoi a vorbit despre lansarile din cadrul manifestarii: cele trei DVD-uri care contin opera "Oedip", "Enescu la raspantie de vremuri" si restituiri - o panorama a festivalului din 1958 incoace; volumul insotit de CD - "Destinul unui geniu", de Viorel Cozma; un set de sapte CD-uri, "Ipostaze ale genialitatii"; volumul de interviuri de Enescu acordate presei romanesti, realizat de Laura

Manolache etc.

Festivalul incepe duminica, 4 septembrie, ora 19.30, la Sala Palatului, cu un concert al Filarmonicii "George Enescu", condusa de maestrul Horia Andreescu. Din program fac parte lucrari de Enescu si Beethoven. Ca un preambul al lansarii festivalului, la Muzeul National "George Enescu" va avea loc, tot duminica de la ora 12.

00, un vernisaj de fotografie "absolut iesita din comun", dupa cum a precizat Ioan Holender. Este vorba despre "Portrete din arhiva muzeului". Tot aici, Institutul Cultural Roman va lansa cele sase caiete cu "George Enescu - Muzica de camera".

"Sunt bucuros ca am mai avut puterea de a mai face acest festival", a marcat Ioan Holender (70 de ani) care la inceputul anului a avut nevoie de o interventie a chirurgilor: "Am avut o mica hiba si mi-au pus niste tevi, dar sunt bine". El a povestit ca si Opera din Viena este in fierbere, pentru ca la 5 noiembrie se vor celebra 50 de ani de la redeschiderea Operei.

Concertul aniversar va fi transmis in toata lumea si vor fi interpretate aceleasi piese care au fost ascultate la deschiderea oficiala a Operei, printre care se numara "Aida", "Don Giovani" sau "Femeia fara umbra". Vor fi invitati cei mai cunoscuti dirijori ai lumii. Evenimentul va veni ca o manusa, inaintea debutului anului 2006, declarat Anul Mozart.

Bani pentru sinistrati

Organizatorii Festivalului au decis ca la finalul evenimentului sa se aloce o suma "considerabila" celor loviti de inundatii.

"Vom face ceva, printr-o renuntare voluntara a unor formatii la o parte din onorarii sau printr-o economie din bugetul festivalului, dar cu siguranta vrem sa acordam o suma acestor oameni care au fost atinsi de viiturile, inundatiile si tragediile care s-au desfasurat in Romania", a declarat Ioan Holender.

Potrivit unei liste cu principalele cheltuieli ale evenimentului, din cele 19,37 milioane lei (193,7 miliarde lei vechi) care constituie bugetul festivalului, s-a cheltuit pana in prezent suma de 19,272 milioane de lei, dintre care 11,72 milioane au fost folositi pentru acoperirea onorariilor si remuneratiilor artistilor, formatiilor si juriilor participante.