Lungmetrajul de debut al Ruxandrei Zenide, "Ryna", care a fost anterior premiat la TIFF - Cluj-Napoca (Premiul de debut pentru tanara protagonista, Doroteea Petre) si care a participat recent in competitie si la Festivalul de la Sarajevo, va participa la Festivalul Filmelor Lumii de la Montreal, care se desfasoara din 26 pana in 5 septembrie.

"Ryna" concureaza in sectiunea intitulata "Competition mondiale des premieres oeuvres", alaturi de alte 14 filme.

La acelasi festival participa in afara competitiei si filmul "Le domaine perdu", filmat de Raul Ruiz partial in Romania, precum si scurtmetrajul "Family", semnat de Sorin Damian, in sectiunea "Regards sur les cinemas du monde".

Odinioara in putere, Festivalul Filmelor Lumii (unde fusese premiat si "Binecuvantata fii, inchisoare" de Nicolae Margineanu) se confrunta actualmente cu o grava criza, ca urmare a taierii fondurilor publice de finantare, lucru care la actuala editie a avut repercusiuni pana si asupra traducerii celor peste 200 de filme.

Dupa cum preciza ieri Agentia France Presse, acest festival e concurat din acest an de Festivalul International de Film de la Montreal, care are loc tot in luna septembrie si care il are ca presedinte pe experimentatul Moritz de Hadeln.

Cu buzunarele pline de banii contribuabililor, prima editie a acestui festival va fi insa una de incalzire, concentrata mai mult pe filmul francez.