Persoanele afectate de inundatiile din lunile iulie si august, din 31 de judete din tara, vor primi ajutoare de urgenta, potrivit unor hotarari adoptate joi de Guvern . Banii proven din bugetul pe 2005 al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Potrivit unei Hotarari adoptate de Executiv, vor fi acordate ajutoare financiare a 400 de familii afectate de inundatiile produse in august, in 31 de judete: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistritia-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman,

Timis, Valcea si Vrancea.

Sprijinul financiar va fi acordat in limita sumei de 700.000 lei RON (7 miliarde lei vechi). Acesti bani vor proveni din bugetul pe 2005 al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Pentru fiecare familie al carei membru a decedat, se va acorda un ajutor in valoare de 30 de milioane lei vechi.

Familiile ale caror gospodarii au fost distruse vor primi sprijin financiar de 8 milioane de lei. La acesta se adauga ajutoarele ce constau in materiale de constructie, acordate de autoritatile administratiei centrale si locale.

Ajutoarele de urgenta se stabilesc prin anchete sociale, in functie de pagubele suferite de familiile afectate de calamitati.

In perioada 14-25 august, inundatiile si alunecarile de teren au afectat 31 de judete, din 651 de localitati. Au fost distruse 394 de case, alte 2623 au structurile avariate si 8138 de case au fost inundate. 31 de persoane, din care 25 de persoane decedate prin inec si 6 lovite de traznet.

Si familiile afectate de inundatiile din luna iulie vor primi ajutoare de urgenta. Acestea vor ajunga in Vrancea, Teleorman, Galati, Olt, Dambovita, Bacau si Braila. Ajutoarele vor fi acordate in limita sumei de 450.000 lei RON (4,5 miliarde lei vechi) la 500 de familii

Sumele acordate vor fi stabilite prin anchete sociale, in functie de pagubele suferite de fiecare familie sau persoana. Si in aceste cazuri, banii alocati sub forma ajutorului de urgenta se vor adauga ajutoarelor ce constau in materiale de constructie.

Banii alocati pentru acordarea sprijinului financiar provin din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.