Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa de minimum jumatate plus unu din numarul total al senatorilor daca se modifica majoritatea politica, a decis joi Comisia pentru regulamentul camerei superioare a Parlamentului.

Revocarea din functie a presedintelui Senatului va putea fi propusa, de asemenea, la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, daca acesta incalca prevederile Constitutiei sau incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului si cele privind sedintele comune ale legislativului.

Propunerea de revocare, in ambele situatii, se va face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Ea va fi depusa la Biroul Permanent, care va analiza in prima sa sedinta indeplinirea conditiilor de inaintare a propunerii. Biroul va decide apoi, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.

Articolul a fost adoptat cu sase voturi pentru, date de reprezentantii coalitiei guvernamentale si cinci impotriva, ale opozitiei.

Comisia speciala a Senatului va dezbate si vineri proiectul de modificare a Regulamentului institutiei.