colectia Raftul intai

traducere de Horia Florian Popescu

pret in librarii: 19 ron / 190 000 rol

"Traia odinioara in Berlin, Germania, un barbat care se numea Albinus. Era bogat, respectabil, fericit; intr-o zi si-a parasit nevasta de dragul unei amante tinere; a iubit; n-a fost iubit; si viata i s-a incheiat printr-un dezastru." Asa incepe romanul lui Nabokov scris cu 22 de ani inaintea Lolitei.

Un roman filmic, ca o camera obscura. Un text extraordinar, orgolios, in care literatura devine film, iar filmul literatura. O carte-film cu personaje de banda desenata, care vad viata in formule hollywoodiene. Un roman al cliseelor si kitsch-ului contemporan, invinse cu propriile lor arme. Cand termini romanul, ai o singura solutie, prescrisa de Nabokov: sa-l recitesti.

Tap ispititor - D.B.C. Pierre

colectia Raftul intai

traducere de Cristina Barbu si Lucian Sarbu

pret in librarii: 28 ron / 280 000 rol

Cartea lui D[irty] B[ut] C[lean] Pierre (pseudonimul mai mult decat graitor al lui Peter Finlay) este povestea ingrozitor de comica si incredibil de tragica a unui adolescent dintr-un orasel texan numit... Martirio acuzat ca si-a ucis 16 colegi. Singur, debusolat, agresat de psihiatrul sau si banuit de propria mama, lui Vernon G. Little nu-i mai ramane decat sa o ia la fuga.

Numai ca nu e deloc usor sa dispari atunci cand pe urmele tale a pornit intreaga politie a Texasului si un pseudo-reporter care stie foarte bine ca doar moartea transmisa in direct te poate imbogati.

Lucrurile se vor complica din ce in ce mai mult pentru adolescentul nostru, numai ca el nu va inceta sa faca haz de necaz, intr-un mod care le va aminti unora de Holden Caulfield, altora de Huckleberry Finn, iar celor mai tineri de Stan, Kyle, Kenny si Cartman, personajele din iconoclastul film de animatie South Park.

Romanul de debut al britanicului nascut in Australia si crescut in Mexic si Texas a castigat in 2003 numeroase premii: Bollinger Everyman Woodhouse Award, The Whitbread Prize pentru Cel mai bun roman de debut si, in sfarsit, dar nu in cele din urma, Man Booker Prize.

Aceasta "comedie a secolului XXI in prezenta mortii" le va starni multe sentimente cititorilor sai (de la iubire fanatica pana la dispret si ura), dar, cu siguranta, nu ii va plictisi.

Sankt Petersburg. Povestile de dragoste ale unui oras - Vladimir Fedorovski

in afara colectiilor

traducere de Silvia Palade

pret in librarii: 25 ron / 250 000 rol

Inaltat in urma cu trei secole din ordinul lui Petru cel Mare, despot luminat, crud si vizionar, Sankt-Petersburgul, "Venetia Nordului", s-a ivit din mlastinile Nevei. Ascensiunea viitorului Leningrad e rezultatul ambitiilor, al pasiunilor si nebuniei.

Citind romanul lui Fedorovski, intelegem mai bine "sufletul rus" si istoria ultimelor secole ale Imperiului tarilor; biografia orasului e insufletita de personaje celebre, de la Petru I insusi la Ecaterina cea Mare, Potemkin, Gogol, Puskin, Turgheniev, Dostoievski, Gorki.

Sectiunea de aur - Mario Livio

colectia Science masters

traducere de Mihnea Moroianu

pret in librarii: 25 ron / 250 000 rol

Ideea ca universul e guvernat de numere a fascinat, incepand cu Pitagora, pe matematicieni, fizicieni, filozofi sau teologi. Probabil insa ca nici un numar nu ilustreaza mai bine aceasta idee si nu a fost inconjurat de atata faima si mister ca numarul phi, cunoscut si sub numele de "Sectiunea de Aur".

Definit de Euclid cu mai bine de doua mii de ani in urma, phi (1,618...) pare prezent peste tot in natura: de la cochiliile melcilor si dispunerea petalelor florilor pana la forma galaxiilor. Nici artele plastice sau muzica nu raman in afara "razei de actiune" a uimitorului numar.

S-au facut nenumarate speculatii despre prezenta "Sectiunii de Aur" in constructia piramidelor sau a Partenonului, ori in picturile lui Leonardo da Vinci.

Mario Livio, astrofizician de marca, ne invita la o calatorie captivanta in lumea matematicii si fizicii, dar si in cea a artei, arhitecturii sau biologiei, pentru a ne spune povestea unui numar despre care s-a crezut ca dezvaluie "mana lui Dumnezeu".

Furia - Marius Ghilezan

in afara colectiilor

pret in librarii: 19 ron / 190 000 rol

Viata suporterului de fotbal curge navalnic si aduna de toate: speranta, ciuda, lehamite, orbire si sudoare. Fanul isi iubeste echipa fara conditii si fara contract. Ii sta alaturi, o implora, o incurajeaza si cateodata isi striga nemultumirea printre buze. Isi face casa din tribuna stadionului, isi lasa familia la rosturile ei si pleaca in cruciada punctelor din clasament.

Marius Ghilezan a crescut in furia galeriei si a supt lapte violet. Si-a trait smintelile, iubirile si deceptiile mestecand printre lacrimi pasiunea pentru "Poli" Timisoara. A pus pe hartie ceea ce a trait langa vestiar sau pe gradene, nepreocupat de regizarea unui testament fotbalistic.

A vrut doar sa picteze o fresca pe care ghicesti figuri luminoase si activisti marunti, izbanzi incredibile si esecuri care se cicatrizeaza anevoie. Rezultatul e viu, fluid si persuasiv. Furia este un galop patimas prin memorie si totodata un prilej de retraire a multor momente speciale.

Caci din paginile ei rasar vedete locale, dar si semizei de la Real Madrid, eroi de o noapte, dar si panglicari naimiti, gesturi teribile, dar si cedari amutitoare.