La capatul pumnalului care l-a injunghiat mortal pe parintele Roger nu a fost numai Luminita, ci si mama sa, sustin psihiatrii care au ingrijit-o pe fata. Ei marturisesc astazi ca doamna Solcan, care credea ca halucinatiile pe care le avea fiica sa ii fac bine, ii spunea sa asculte de vocile care ii apar in minte. Una dintre ele apartinea unui calugar tibetan...

In cartierul iesean Tatarasi, pana si copiii au aflat unde a locuit pana acum o luna Luminita Solcan, asasina blandului parinte Roger. Pe scara blocului pluteste un aer sumbru. In apartamentul familiei Solcan nu a mai ramas decat pisica Lulu, febletea Luminitei. In graba plecarii din oras, mama a lasat-o incuiata in casa.

Un vecin are cheia si-i arunca prin usa intredeschisa cate ceva de mancare, dar de fiecare data felina il scuipa.

CARTI POLITISTE. Familia Pielescu de la parter, la care se poate spune ca fata avea un al doilea camin, nu-si poate reveni din consternare. Sotii Zanica si Jan Pielescu sunt vecini cu familia Solcan din 1969, de cand s-a construit blocul, iar doamna, profesoara de Limba romana, a fost chiar colega de serviciu, la Liceul "Eminescu", cu mama Luminitei, care a predat Matematica la aceeasi scoala.

"Era o familie foarte linistita, cu oameni deosebiti: mama, un cadru didactic foarte bun, iar tatal, un inginer constructor foarte cautat. Luminita a fost mult dorita si, pentru ca nu putea avea copii, dna Solcan a urmat un indelungat tratament. Pe Luminita a nascut-o la 35 de ani si chiar imi amintesc cum ca, atunci cand au adus-o acasa, m-a chemat foarte fericita: «Vino sa-mi vezi fetita!»...

", isi aminteste dna Pielescu.

AMINTIRI. Zanica spune despre fata ca era inteligenta

Desi Luminita a implinit 36 de ani, sotii Pielescu o vad tot ca pe un copil. Vorbesc acum insa despre ea la trecut: "Era o fetita foarte educata si extraordinar de inteligenta. Vorbea fluent franceza si italiana, citea mult, mai ales literatura clasica, dar nu evita nici cartile politiste.

Avea un bun-simt extraordinar, un respect aparte pentru toata lumea si era indragita chiar si de o vecina de-a noastra, o doamna mai in varsta, care nu prea comunica cu nimeni".

PARASITA DE PRIETEN. Daca un alt vecin, Ion Munteanu, a descris-o pe Luminita ca fiind putin ciudata, "pentru ca unii spun ca avea acasa mai multi caini si pisici", sotii Pielescu au o cu totul alta opinie. "Era o fata foarte cocheta si cu un suflet bun. Avea o catelusa, Cristina, pe care a gasit-o pe afara si a crescut-o de mica, si cu care dormea in pat, si un motan, Lulu.

Cand mama ei era la Cluj sau la Campina, unde mergea pentru a se ocupa de copiii orfani ocrotiti de Biserica Catolica, Luminita isi facea mari probleme in legatura cu Lulu, atunci cand pleca de acasa. Voia sa-l lase la noi, dar nu putea, pentru ca si noi avem o pisica", adauga dna Pielescu.

Calatoriile par sa fi constituit o atractie permanenta pentru Luminita, care a voiajat nu doar prin Romania, ci si prin Italia, Germania, Austria si Franta. In schimb, barbatii n-o tentau deloc si singura relatie pare sa fi existat prin anul IV de facultate. "Am intrebat-o odata daca nu are si ea un prieten.

Mi-a zis ca a existat un tanar, dar ca el a parasit-o, pentru ca se plictisise de atractia fetei fata de biserica." De altfel, prezenta la slujba de dimineata era obligatorie pentru mai multi dintre membrii familiei Luminitei, cu totii catolici convinsi. "Si dna Solcanu mergea la biserica, si bunica Luminitei, care a murit nu demult. Plecau de acasa pe la 6:00 ca sa ajunga la Liturgie, la 7:00.

" Aceeasi credinta a impins-o pe Luminita pentru prima data la Taize, locul in care s-a produs nenorocirea. "A fost in luna iunie, cu sprijinul bisericii, apoi in august, pe cont propriu", sustine dl Pielescu.

FARA SERVICIU. Luminita a obtinut suma necesara pentru ultima plecare in Franta dupa ce mama ei a vandut apartamentul bunicii, care murise in aprilie. "Fetita isi iubea foarte mult bunica. Totusi, in ultimul timp a aparut o raceala in relatiile cu batrana, de 91 de ani, asa ca nu cred sa fi fost decesul un soc care sa o fi afectat atat de puternic pe Luminita", a adaugat dna Pielescu.

In privinta Luminitei, vecinii, care o cunosc de cand a venit pe lume, spun ca nu a parut niciodata sa aiba un comportament agresiv, ba nici macar ciudat. "Era un copil ca toti altii, pus pe joaca, sociabil si prietenos. Ceva mai distanta a devenit abia dupa terminarea facultatii. In liceu avea multi prieteni, desi era foarte constiincioasa si dornica sa fie printre cei mai buni.

Nici acum, in ultimul timp, n-am remarcat nimic deosebit, desi stiam ca are probleme si ca nu-si ia medicamentele. Am sfatuit-o sa nu se dea batuta, sa continue tratamentul, pentru ca este important, dar medicamentele au ajuns la noi acasa." Luminita a fost incapatanata si cand a fost vorba de un serviciu, ea refuzand sa lucreze intr-un loc in care sa nu-si poata practica meseria.

"O singura data s-a dus cateva zile la o slujba pe care i-o gasise mama ei, dar a renuntat rapid, desi sclipea de inteligenta. Am intrebat-o ce se va intampla cand nu va mai fi dna Solcan si mi-a spus ca se va calugari." Se pare ca acesta a fost si scopul celei de-a doua vizite la Taize, unde s-a intamplat tragedia pe care vecinii nici nu pot s-o conceapa.

FATA CU SUFLET BUN. Vecinii o descriu ca fiind o fata cu un suflet extraordinar, care daruia bomboane de ciocolata tuturor locatarilor din scara. "Stam la parter si adesea ne trezeam ca vine cu cate o bucatica buna pentru motanul nostru. De fapt, daca era singura acasa, nici nu-si facea mancare, cumpara diferite lucruri si le impartea tuturor", a mai spus dna Pielescu.

Relatiile cu familia au fost dintre cele mai bune: cand era mica, Luminita a calatorit mult impreuna cu tatal ei, care pleca pe diferite santiere din tara, iar cu mama, care facea orice pentru a-i intra in voie, se intelegea foarte bine. "Cand s-a intamplat nenorocirea, nu ne-a venit sa credem. Iar mama ei a spus cu toata convingerea ca nu fata a facut ce s-a spus ca a facut.

Si noi inclinam sa credem ca, vazand-o asa, mai timida, cineva a pus-o sa faca ce a facut." Sotii Pielescu prefera sa nu auda si sa nu vada nimic legat de Luminita cea de acum, ajunsa intr-o inchisoare din Franta. Nu si-o pot inchipui pe "fetita delicata" ca fiind o criminala. "Sotul meu a fost dat tare peste cap de aceasta nenorocire.

Iar eu, noaptea, cand ma chinuiesc sa adorm, stau si ma intreb unde-o sta si cum fetita noastra delicata, in ce locuri reci, straine si infricosatoare. Oare o sa o mai vedem vreodata?"

MANA TERORISMULUI. In cealalta parte a orasului, la Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola, medicii fac un fel de ancheta proprie cu privire la caz si-si dau cu parerea in asteptarea Comisiei Rogatorii din Franta care va efectua o ancheta. Parerile medicilor psihiatri sunt si ele impartite, mai ales ca e vorba de un fapt foarte grav.

Unii cred ca Luminita avea discernamant in momentul comiterii crimei si ca aceasta a fost cumva o razbunare pentru faptul ca nu a putut ramane la Taize ca slujbas al bisericii de acolo.

Pe de alta parte, tinand cont de toate tragediile din ultima vreme, cei care o cunosc nu exclud nici posibilitatea ca Luminita sa fi fost unealta unor teroristi care sa fi vrut sa atace un simbol important al crestinatatii. Aceiasi oameni spun ca poate asa i-a fost dat parintelui Roger: sa devina un martir...

Cert este insa un lucru, confirmat de toti psihiatrii: Luminita suferea de o afectiune grava si ar fi avut nevoie de supraveghere. "Diagnosticul de tulburare depresiva atipica ascunde, de fapt, un altul, si a fost pus pentru a apara persoana bolnava.

Tanara avea schizofrenie psihopatoida si este foarte ciudat ca nimeni n-a remarcat de-a lungul timpului nici o manifestare mai aparte, pentru ca trebuie sa fi existat.

Este drept ca fata a cazut din tramvai in urma cu cativa ani si a suferit un traumatism cranian si o contuzie cerebrala, dar investigatiile, chiar daca ar fi stat internata, ceea ce a refuzat, n-ar fi evidentiat decat o problema vizibila cu aparatele. Dar gandurile nu se pot citi", a spus un medic, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceeasi sursa a confirmat faptul ca Luminita a refuzat cu incapatanare sa ia medicamentele ce-i asigurau normalitatea. Se pare ca ea a fost de acord sa se trateze cu Prozac, pentru depresie, dar ca a refuzat sa accepte ca are schizofrenie si sa ia Zyprexa, un produs foarte eficient. "Mama ei ajunsese sa schimbe compozitia de la o capsula la alta pentru a o pacali.

Insa nu a reusit pentru mult timp." Eforturile mamei au fost multe, dar, in opinia aceluiasi medic, au aparut si ciudatenii. "Este greu de inteles cum tu, ca parinte foarte grijuliu, pleci la Cluj sa te tratezi, stiind ca iti este copilul in inchisoare in strainatate."

TEORIE. Mama ei a influentat-o, zic medicii

VINOVATUL MORAL. Academicianul medic psihiatru Constantin Romanescu este de parere ca Luminita Solcan este un caz tipic de psihoza paranoica, prezentand in mod evident caracteristicile unei structuri morbide. El crede ca in momentul nefericit nu a fost vorba de inconstienta si nu crede ca ieseanca a fost pusa de cineva sa comita crima.

"E posibil sa fi auzit o voce sau din convingeri proprii, in delirul ei, sa fi actionat intr-o stare de constienta cel putin relativa. Cert este ca ea a fost influentata de mama sa, care i-a pregatit de-a lungul anilor un leagan pentru o astfel de fapta.

" Academicianul ofera drept exemplu acordul mamei in ce priveste trecerea de la o religie la alta si nu neaga o oarecare asemanare intre practicile yoghine gen MISA cu aplecarea sa exagerata inspre religie. "Yoghinii lui Bivolaru constituie acelasi gen de personalitati morbide, sunt niste epave sociale, niste ratati – fac parte din acel procent de rebuturi pe care ni-l ofera natura."

In ce priveste viitorul Luminitei, prof. Romanescu crede ca romanca trebuie tinuta sub supraveghere, administrandu-i-se medicatia adecvata. "Nu este o criminala, ci o bolnava. Ca ea am mai intalnit destule persoane care au comis crime..."

Si dr. Petru Boisteanu, directorul Spitalului Universitar Socola, unde Solcan a fost internata cu cinci ani in urma, este de parere ca in cazul Luminitei este posibil sa fi avut loc o inductie reciproca mama-fiica. "Nu trebuie sa generalizam, nu toate familiile bolnave psihic sunt inclinate catre crima. Luminita a intrerupt tratamentul si de aceea a ajuns aici."

CALUGARUL TIBETAN. O posibila explicatie a crimei este data de medicul curant al Luminitei, acum plecat din Iasi. Dr. Jeni Stanciu era o persoana extrem de apropiata familiei. Ea a dat de inteles colegilor sai cum ca Luminita a fost influentata de mama sa, care credea ca halucinatiile pe care fiica ei le avea ii fac bine, asa incat vocile care ii apareau in minte trebuiau ascultate.

Un astfel de glas i-a "poruncit" Luminitei sa comita crima. "Un calugar tibetan ii aparea in minte, indrumand-o sa fie cat mai evlavioasa", povesteste dr. Virginia Marinescu, purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola.

Mama sa ajunsese la convingerea ca halucinatiile sunt pozitive pentru fiica sa. "Asa s-ar explica faptul ca fata nu inghitea medicamentele prescrise, desi le cumpara." Dr. Virginia Marinescu subliniaza faptul ca medicul a avut o participare afectiva vizavi de Luminita si mama ei si ca, timp de cinci ani tratamentul a fost efectuat corect.

"Diagnosticul francezilor este asemanator cu al nostru", sustine ea. "Eu nu cred ca avea discernamant in timpul faptei. A fost sub imperiul unei halucinatii agresive, iar necontinuarea tratamentului a fost elementul declansator. Ca orice bolnav psihic, psihotic, ea nu recunostea ca este bolnava."

Dr. Marinescu subliniaza si ea faptul ca Luminita Solcan avea un comportament ciudat, introvertit, se inchidea in camera, statea mai mult singura, citea, avea idei de persecutie pentru ca nu avusese nici un serviciu. "Cu idei de urmarire, asta e ceea ce deja este consemnat in fisele medicale. Fiind un copil de intelectual, nu e surprinzator.

Pentru ca nu au existat episoade acute cu agitatie, cu halucinatii imperioase, cu insomnii, i s-a recomandat un tratament ambulatoriu. Numai starile acute se interneaza in spital. Tratamentul a mers perfect pana acum o luna si jumatate, cand l-a intrerupt brutal, caz in care de regula se provoaca un episod psihotic acut cu halucinatii si idei delirante."

CONCLUZIE

"Ea a fost influentata de mama sa, care i-a pregatit de-a lungul anilor un leagan pentru o astfel de fapta" - Constantin Romanescu, psihiatru

TRATAMENTUL COSTA 9 MILIOANE DE LEI PE LUNA

Dr. Virginia Marinescu (foto), purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola, subliniaza faptul ca o Comisie Rogatorie din Franta va aduna date de la Iasi. "Daca vine, poate sa ne ceara noua sau procuraturii niste documente. La noi poate fi vorba de fisele de evidenta de la Laboratorul de Sanatate Mintala si de foile de observatie aflate in evidentele spitalului din 2002.

" In aceste documente, Luminta figura cu tratament permanent cu Zyprexa, care costa in jur de 9 milioane de lei pe luna. Toate tabletele care nu au fost luate au fost gasite insa intr-o punga la vecini.

"Imediat dupa ce a intrerupt au aparut simptomele: o agitatie psihomotorie, cu idei delirante, de urmarire, de persecutie, similara cu o tulburare depresiva atipica, cum a fost pus initial si diagnosticul dupa comiterea faptei."

BOALA

"Pana acum trei ani, oricine ar fi luat contact ar fi spus ca n-are nimic. S-a comportat foarte corect. Se prezenta periodic, aproximativ la sase luni, venea la o comisie speciala", spune dr. Elena Serban, medic primar psihiatru, care s-a ocupat de pacienta.

Din anul 2000, cand Luminita a ajuns la Spitalul Socola si a aflat ca este bolnava, a avut parte de trei medici curanti, care au ingrijit-o in sistem ambulatoriu. Cea care s-a ocupat de tanara in 2002 a fost dr. Elena Serban, medic primar psihiatru. "Am fost surprinsa cand am aflat ce s-a intamplat, pentru ca stiu ca atunci cand tanara venea la mine ajunsese la starea de normalitate.

Era foarte constiincioasa in privinta tratamentului si lucrurile mergeau foarte bine. O singura data a aparut o problema, cand Luminita a inceput sa ia in greutate. Tinand insa cont ca in familie existau bolnavi de diabet, i-am recomandat sa-si faca analizele sangelui. Nu stiu daca a procedat astfel pentru ca, nu dupa mult timp, a apelat la alt medic", a afirmat dr. Serban.

Medicul adauga ca tanara era preocupata de starea ei si ca intelegea necesitatea tratamentului. Insa, in ciuda acestor lucruri, dr. Serban, care a tra-tat nenumarati pacienti, crede ca necazurile au putut sa apara din alte motive. "In perioada de preventie, cand pacientii se simt bine, apare dorinta de a renunta la tratament, lucru ce are consecinte foarte grave.

De asemenea, pot aparea recaderi sau recrudescente, cauzate de diferiti factori, inclusiv de stres", a mai spus medicul. In consecinta, chiar daca Luminita s-a simtit bine, un soc emotional sau un alt motiv, pentru altii poate nesemnificativ, a redesteptat boala. "Fiecare pacient primeste o lista cu manifestarile ce arata ca apare recaderea.

Multi vin singuri si ne spun ca au constatat acest lucru." Luminita nu a cerut insa ajutorul medicului...