Festivalul International de Film de la Venetia a debutat miercuri seara cu artificii pe plaja, dedicate peliculei chineze cu arte martiale „Seven Swords”, prezentata la deschidere, in afara competitiei. Presa internationala a remarcat lipsa vedetelor, singurele nume

hollywoodiene prezente pe covorul rosu fiind regizorii Ang Lee si John Woo. Alte vedete au inceput sa apara, totusi, incepand de ieri. Intre ele, Jacqueline Bisset si George Clooney, care au pasit ieri pe covorul rosu, dar si Gwyneth Paltrow, Russell Crowe si Juliette Binoche, asteptati sa vina pe parcursul celor 10 zile de festival.

Directorul festivalului, Marco Mueller, a anuntat ca a preferat sa aduca anul acesta mai putine vedete, dar mai multe filme europene si asiatice. Mai mult de 150 de filme din Italia, Franta, SUA, Marea Britanie, China, Turcia, Bulgaria si Argentina vor participa la festival in perioada 1-10 septembrie. Doar 55 dintre pelicule vor intra in competitia oficiala. Niciunul nu e romanesc.

Pentru ca in 2005 se implinesc aproape 100 de ani de cinematografie asiatica, festivalul are o sectiune dedicata istoriei peliculelor din China si Japonia si, in premiera, a inceput si se va incheia cu filme realizate de asiatici.

Clooney, regizor

Competitia pentru „Leul de aur” a fost deschisa ieri cu productia regizorului George Clooney, „Good Night. And, Good Luck”, unul dintre cele patru pelicule americane prezente la festival.

Filmul, in alb si negru, al doilea din cariera de regizor a lui Clooney, povesteste lupta unui jurnalist de televiziune cu mentalitatile autoritatilor in timpul vanatoarei de „rosii” din lumea politica americana a anilor ,50. Alaturi de Clooney, in film mai joaca Robert Downey Jr., Patricia Clarkson si Jeff Daniels.

Organizatorii au luat masuri de siguranta fara precedent, inclusiv baricade mobile si patrule aeropurtate, pentru ca Italia este considerata una dintre potentialele tinte ale unor viitoare atentate teroriste. Inaugurat in 1932, festivalul venetian este cel mai vechi din lume.

De-a lungul timpului, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Monica Vitti, Laurence Olivier, John Houston sau Orson Welles au devenit celebri datorita participarii la Festivalul de la Venetia.

(Sandra Scarlat, Cristina Niculescu)