Destiny’s Child, Mariah Carey, The Game si Gwen Stefani au fost marii castigatori ai galei World Music Awards, „un eveniment obscur cu pretentii internationale”, asa cum l-au numit criticii.

Premiile World Music se acorda pentru albumele cel mai bine vandute anul trecut, fiind luati in considerare, in primul rand, artistii americani, fapt care i-a determinat pe critici sa sugereze organizatorilor schimbarea numelui evenimentului.

Principalul motiv de critica este ca acest clasament are la baza informatii privind vanzarile de albume provenite de la o singura sursa, respectiv International Federation of the Phonographic Industry, un trust londonez care reprezinta majoritatea caselor mari de discuri din lume.

Cele trei gratii de la Destiny’s Child, grup care si-a anuntat dizolvarea cu cateva luni in urma, au plecat miercuri seara de la Kodak Theatre din Hollywood cu trei premii - pentru cel mai bun grup pop, pentru cel mai bun grup R&B si pentru cele mai bune vanzari inregistrate de o trupa feminina.

Imediat in urma lor s-a clasat Mariah Carey, care a primit tot trei trofee - pentru cea mai buna artista pop, cea mai buna artista R&B si artista anului.

Gwen Stefani si The Game au castigat fiecare cate un premiu pentru cel mai bine vanduti artisti noi, iar Eminem a primit doua trofee, pentru cel mai bun artist pop/rock si cel mai bun artist rap/hip-hop.

Green Day, marele castigator al premiilor MTV, care au avut loc saptamana trecuta, au plecat de la World Music Award cu mana goala. Ei au fost nominalizati la categoria „cel mai bun artist rock”, impreuna cu Coldplay, The Killers, Three Doors Down si U2, dar cele mai mari vanzari se pare ca le-au avut veteranii irlandezi.

Cateva motive de critica

Singurii castigatori neamericani preamiati au fost U2, Rolling Stones si mexicanul Carlos Santana, care locuieste la San Francisco de 20 de ani.

Destinatiile trofeelor nu au constituit un soc pentru nimeni, si nici macar artistii laureati, cu o singura exceptie, nu s-au obosit sa mimeze surpriza in cele cinci ore cat a durat festivitatea, afirma Reuters.

Doar Mariah Carey, care a inregistrat o revenire spectaculoasa anul acesta cu albumul „The Emancipation of Mimi”, a tinut sa fie politicoasa, in momentul in care a primit premiul pentru artista anului: „Este o seara incredibila. Nu ma asteptam sa ma aflu pe aceasta scena”.

Prezentatorii, James Denton din serialul „Neveste disperate” si actrita Carmen Electra, au facut si ei parte din campania de marketing a organizatorilor. Denton a luat o mina serioasa si a atras tuturor atentia asupra tragediilor facute de uraganul Katrina, in timp ce Carmen Electra incerca in zadar sa socheze asistenta dezbracandu-se de rochie si ramanand doar in sutien si chiloti.

„Este cam cald aici”, a motivat „original” actrita.

Un eveniment fara istorie

Festivitatile World Music Award 2005 au avut loc anul acesta, pentru prima data, la Los Angeles, la Kodak Theatre din Hollywood. Aceste premii au fost decernate pentru prima data in 1989, dar abia anul acesta vor fi transmise si la televiziune, pe 13 septembrie, cand ABC va difuza un montaj de doua ore al evenimentului care a durat, de fapt, cinci ore.

Schimbarile succesive de locatii (Monaco, Las Vegas etc.) din ultimii ani fac parte din incercarile disperate ale organizatorilor de a conferi importanta evenimentului si, mai ales, pentru a-i face loc in calendarul aglomerat al show-biz-ului de peste Ocean, comenteaza presa internationala.

Trei premii pentru Destiny’ s Child

Cel mai bun grup pop: Destiny’s Child

Cea mai buna artista pop: Mariah Carey

Cel mai bun artist pop: 50 Cent

Cea mai buna artista noua: Gwen Stefani

Cel mai bun artist nou: The Game

Cel mai bun grup nou: The Killers

Cea mai buna artista R&B: Mariah Carey

Cel mai bun grup R&B: Destiny’s Child

Cel mai bun artist pop/rock: Eminem

Cel mai bun grup rock: U2

Cel mai bun artist rap/hip-hop: Eminem

Cele mai bune vanzari inregistrate de o trupa feminina: Destiny’s Child

Artistul anului: Usher

Artista anului: Mariah Carey

Cele mai mari incasari dintr-un turneu: The Rolling Stones

Premiul de Diamant: Bon Jovi

Premiul pentru intreaga cariera: Carlos Santana

Eminem si Rolling Stones, printre absenti

Constiente de „importanta” evenimentului, unele dintre vedete nici nu au venit, iar celelalte au incercat doar sa foloseasca prilejul pentru a fi mediatizate.

Din prima categorie face parte Eminem, care a folosit ca scuza perioada de refacere dupa turneul in care se afla, Gwen Stefani, care a multumit fanilor sai via satelit, The Rolling Stones, care a trimis o caseta inregistrata in prealabil in care multumeau pentru trofeu, si U2, care nu s-a obosit sa dea nici macar un comunicat.

Printre cei care au vrut sa socheze sau macar sa atraga atentia presei se afla chiar veteranul Carlos Santana, care a castigat premiul pentru intreaga cariera si s-a folosit de microfonul instalat pe scena pentru a striga „Vindecati planeta!”.

Si Destiny’s Child si-a dorit sa impresioneze, asa ca la un moment dat, amintindu-si ca se vor desparti, au izbucnit in lacrimi si si-au declarat reciproc cat de mult se iubesc.

Ceilalti invitati, multi dintre ei neavand nicio legatura cu muzica, precum jucatoarea de tenis Anna Kurnikova, actrita Pamela Anderson si modelul Victoria Silvstedt, s-au multumit sa defileze in tinute sexy prin fata fotografilor.