Liderul separatistilor ceceni, Samil Basaiev, pare sa fie organizatorul luarii de ostatici de la scoala din Beslan, arata o inregistrare video difuzata, ieri, de agentia Associated Press.

Caseta, prezentata publicului chiar la un an de cand scoala unde aveau sa moara 186 de copii si 145 de adulti a fost ocupata de teroristi, il arata pe Basaiev discutand cu niste barbati organizarea unui act terorist in republica rusa Osetia de Nord.

Samil Basaiev, care a revendicat luarea de ostatici de la Beslan, apare pe inregistrarea difuzata de Associated Press cu celebra lui barba neagra si in uniforma de camuflaj, discutand intr-o padure cu o serie de apropiati.

Impreuna cu alti lideri rebeli, Basaiev inspecteaza armele capturate in iunie 2004, in timpul unor atacuri asupra unor sectii de politie din republica vecina Ingusetia. Se pare ca e vorba chiar de armele folosite la atacul de la scoala din Osetia de Nord.

Pe caseta apare si un barbat cu ochelari, barba si uniforma, banuit a fi Abu Dzeit, un kuweitian suspectat de legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida. Si el, si Basaiev sunt extrem de relaxati si fac semnul victoriei, zambind catre persoana care ii filma. Abu Dzeit a fost ucis de fortele de securitate in luna februarie.