Israelul va construi un nou terminal la granita dintre Fasia Gaza si Egipt, in ciuda diverselor disensiuni inregistrate, de-a lungul anilor, intre cele doua parti. Conform cotidianului israelian Haaretz, citat de Rompres, prin acest terminal, Israelul va controla intrarea locuitorilor si marfurilor palestiniene dinspre Egipt spre Fasia Gaza, dupa ce se va retrage din Fasie.

Potrivit proiectului israelian, persoanele si marfurile care ies din Gaza spre Egipt, o vor face prin terminalul actual de la Rafah, care nu va ramane sub controlul sau. Prin aceste demersuri, Israelul urmareste sa impiedice contrabanda cu arme si patrunderea extremistilor in Fasia Gaza.

Anterior, premierul Ariel Sharon afirmase ca Israelul va evacua anumite colonii din Cisiordania in cadrul planului final de pace, dar a insistat asupra faptului ca marile blocuri de colonizare vor fi pastrate.

SUA si-a reiterat opozitia in privinta ridicarii de noi constructii in colonii, semnaland ca asemenea operatiuni ar incalca planul de pace international "Foaia de parcurs", la care americanii si-au adus contributia. Olmert apreciaza, insa, ca SUA inteleg "fara umbra de indoiala", hotararea Israelului de a pastra Maale Adumim, pe care el o considera "o parte inseparabila a Ierusalimului".

Potrivit presei, Guvernul Sharon a inghetat constructia celor 3650 unitati locative, la presiunile SUA. Aceste constructii au menirea de a consolida controlul Israelului asupra zonei, spre marea nemultumire a palestinienilor, care semnaleaza ca regiunea este mult prea apropiata de Ierusalim.