Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ar putea fi revocat la propunerea a minimum jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, daca se modifica majoritatea politica, au stabilit ieri membrii Comisiei de modificare a Regulamentului forului legislativ.

Aceasta metoda de revocare a fost propusa, ca amendament, de senatorul PC Gavrila Vasilescu si a fost adoptata prin votul a sase dintre cei 11 membri ai Comisiei, respectiv reprezentantii coalitiei. Senatorii opozitiei s-au declarat nemultumiti si au criticat admiterea amendamentului, avertizand ca vor ataca Regulamentul la Curtea Constitutionala.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a declarat presei ca noul Regulament al Senatului va fi dezbatut de plen in cursul saptamanii viitoare.

Boc: Nastase si-a semnat revocarea

Tot ieri, presedintele PD Emil Boc a declarat ca Adrian Nastase a facut un serviciu Coalitiei, refuzand sa convoace Camera Deputatilor in sesiune extraordinara, pentru ca astfel a oferit singur un motiv pentru revocarea sa. "Prin refuzul sau, s-a situat singur deasupra Constitutiei si ne-a oferit singur si nesilit de nimeni motivul pentru revocarea sa.

A incalcat flagrant si fara echivoc Constitutia, ceea ce reprezinta un motiv mai mult decat serios", a precizat Boc.

Democratul a explicat ca, potrivit articolului 66, alineatul 2 din Constitutie, "Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor".

Potrivit lui Boc, un alt articol stipuleaza ca presedintii sunt cei care se ocupa de convocarea Camerelor. Referindu-se la intentia PSD de a ataca la Curtea Constitutionala Regulamentele Camerelor dupa modificarea lor, Emil Boc a declarat ca nu se poate pronunta neconstitutionalitatea Regulamentelor, "pentru ca ar fi un atac fatis la Constitutie".

Boc sustine ca luni, 5 septembrie, Regulamentul Camerei Deputatilor va fi supus dezbaterii Camerei, iar dupa aprobarea acestuia se va trece la revocarea din functie a presedintelui Adrian Nastase.

Iliescu ameninta

In replica, fostul presedinte Ion Iliescu a anuntat ieri ca PSD va ataca la Curtea Constitutionala incercarea actualei Puteri de a-i schimba pe presedintii pesedisti ai celor doua Camere. Potrivit lui Iliescu, daca noile proiecte de Regulament vor trece de plenul Camerelor, PSD va ataca la Curte neconstitutionalitatea acestora.

In context, Iliescu a spus ca daca sesiunea parlamentara va debuta cu incercarea coalitiei de a-i schimba pe presedintii Camerelor, parasirea dezbaterilor de catre PSD nu este o solutie realista. Senatorul PSD a mai spus ca specialistii partidului lucreaza la o "tactica" pe care urmeaza sa o aplice, aceea de a elabora amendamente pentru a se elimina "tentatia de incalcare a Constitutiei".

Cat priveste ideea lansata de Adrian Nastase, legata de posibilitatea declansarii de catre PSD a procedurilor de suspendare a presedintelui, Iliescu a evitat sa se pronunte asupra subiectului, dar a vorbit despre fenomenele care "risca sa degradeze viata politica", adica atitudinea agresiva a noii puteri fata de opozitie.

In alta ordine de idei, liderul PSD de la Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a lasat sa se inteleaga ieri, la o intalnire cu TSD, ca la Camera Deputatilor este greu sa se creeze "o bresa" astfel incat Adrian Nastase sa ramana in functia de presedinte, in timp ce la Senat "s-ar putea sa fie mai usor".

Deputatul PSD a explicat ca taberele se "antagonizeaza" extrem de serios si toata lumea isi ia masuri sa aiba sub control votul. "Si, la cum se deruleaza lucrurile in momentul de fata, greu vom putea crea o bresa, la Camera, cel putin.

La Senat s-ar putea sa fie mai usor", a continuat Hrebenciuc, aratand ca la Senat coalitia nu beneficiaza de cele 18 voturi in plus ale minoritatilor, iar din PRM nu au plecat 14 parlamentari asa cum s-a intamplat cu Camera Deputatilor. "Deci noi plecam aici cu un handicap de 32 de voturi", a mai spus Hrebenciuc. (R.G.)