Mai mult de jumatate (55 la suta) dintre romani considera ca pluralismul politic nu ofera nici un fel de avantaj, se arata intr-un studiu IRSOP, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania, care a fost dat publicitatii joi.

Potrivit cercetarii sociologice „Valori romanesti, valori europene“, valorile politice europene sunt percepute de romani ca fiind oarecum incetatenite in Romania, dar exista si valori ne-europene care au o mare raspandire.

Majoritatea celor chestionati sunt de parere ca pluralismul (85 la suta), drepturile minoritatilor (66 la suta), egalitatea intre femei si barbati (64 la suta), libertatea (61 la suta), democratia (57 la suta) si toleranta (51 la suta) sunt respectate in mare masura in Romania.

Romanii considera ca exista mult mai putin respect pentru valorile sociale, economice si umane, cum ar fi demnitatea umana (20 la suta), justitia (31 la suta), sprijinul economic pentru zonele mai slab dezvoltate (31 la suta), statul de drept (31 la suta), egalitatea (33 la suta), drepturile omului (41 la suta) si

solidaritatea (47 la suta).

Potrivit cercetarii sociologice, valorile „ne-europene“ au o mare raspandire.

Astfel, 85 la suta dintre repondenti s-au declarat de acord cu afirmatia potrivit careia cine nu are bani sau relatii nu are sansa sa fie tratat corect in Justitie, iar 62 la suta apreciaza ca, daca vrei sa avansezi, esti obligat sa faci ilegalitati.

Majoritatea romanilor apreciaza ca este imposibil sa se elimine spaga, favoritismul si influenta politicului in Justitie (58 la suta) si ca poti sa „ocolesti“ legea atat timp cat nu o incalci (52 la suta).

La capitolul autoritarism, circa opt din zece persoane chestionate (83 la suta) sunt de parere ca omul de rand nu poate sa influenteze hotararile Guvernului.

Cei mai multi dintre subiectii studiului (66 la suta) au respins ideea ca un conducator puternic poate face mai multe pentru tara decat legile si programele si ca libertatea cuvantului nu ar trebui restransa (79 la suta).

Totusi, la acest ultim capitol, 21 la suta dintre repondenti considera ca ar trebui restransa libertatea cuvantului.

Majoritari sunt si cei care cred ca ungurii din Romania sunt mai atasati de Ungaria decat de Romania (68 la suta), dar si cei care se declara impotriva opiniei ca exista rase superioare si inferioare (54 la suta), ca in randul tiganilor exista mai multi infractori (58 la suta) si ca homosexualii sunt un fel

de infractori (62 la suta).

Pe de alta parte, circa 60 la suta dintre cei chestionati cred ca sunt prea multi straini care prospera in Romania, in timp ce romanii o duc prost si ca arabii, turcii si chinezii sunt necinstiti.

Potrivit studiului IRSOP, majoritatea romanilor nu sunt de acord cu ideea ca barbatul ar trebui sa fie capul familiei, ca femeia trebuie sa puna pe primul plan rezolvarea treburilor casnice.

Studiul realizat de IRSOP este reprezentativ la nivel national pentru populatia adulta, s-a desfasurat in perioada 22-27 iunie si are o marja de eroare de plus minus 3 la suta.

Romanii se cred inferiori europenilor, iar acest lucru ii face nefericiti, este o alta concluzie a cercetarii sociologice.

In ceea ce priveste profilul romanului mediu fata de europeanul mediu, studiul facut public, joi, arata ca romanii se considera mai putin organizati si eficienti, dar si mai putin morali decat europenii.

Majoritatea celor chestionati apreciaza ca sunt la fel de inteligenti ca europenii, dar mai putin competenti si cu un nivel al increderii in sine mai scazut. De asemenea, romanii spun ca in cazul anumitor trasaturi se plaseaza mai bine decat europenii, fiind mai afectuosi, mai prietenosi si mai vorbareti.