Partidul Democrat se opune in continuare cresterii TVA, a declarat ieri presedintele executiv Adriean Videanu. Pe langa diferendele politice, PD si PNL au avut de la inceputul guvernarii si dispute pe tema unor masuri economice, publice sau nu.

Saptamana viitoare va fi transata problema TVA in Colegiul National de Strategie al Aliantei. Variantele rezultate vor fi ulterior analizate de prim-ministru, iar apoi discutate in interiorul Aliantei.

„Nu poate fi o decizie singulara - Ministerul Finantelor vine si propune. Ni se vor prezenta niste calcule si, daca ele vor demonstra ca o crestere a TVA este necesara, putem discuta”, a mai declarat Videanu. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, considera insa ca decizia finala apartine finantistilor. „Discutia legata de TVA nu a avut loc.

Asteptam un punct de vedere al Ministerului Finantelor, minister care, dupa cum stiti, este condus de un ministru sustinut de Partidul National Liberal”, a spus el.

Excedentul bugetar vs TVA majorat

Pentru a demonstra ca o crestere a taxei pe valoarea adaugata nu se impune, Adriean Videanu a venit, ieri, in fata ziari-stilor, cu o nota privind veniturile bugetare pe primele sase luni elaborata de Comisia Nationala de Prognoza.

„Trebuie sa marturisesc ca aceasta solicitare de majorare a TVA a fost facuta de Fondul Monetar International in baza discutiilor care au avut loc pentru semnarea Memorandumului de politici suplimentare la acordul stand-by.

Solicitarea FMI a fost facuta pe baza ingrijorarii ca nu se realizeaza veniturile la bugetul consolidat al statului - veniturile prognozate prin modelul economic al Aliantei”, a spus Videanu. El sustine ca rezultatele economice „exceptionale” din primele sase luni, care au condus la un excedent bugetar de 0,4a din PIB, nu justifica o asemenea premisa de majorare a taxelor si impozitelor.

PD joaca rolul PSD

In decurs de 9 luni de guvernare, cele mai aprige discutii pe teme economice s-au nascut in jurul subiectelor cu priza la public. In aproape toate cazurile personajele negative au fost Calin Popescu-Tariceanu si ministrul finantelor, Ionut Popescu, care prin natura functiilor trebuiau sa se pronunte asupra masurilor nepopulare.

Culmea, mai intotdeauna rolul pozitiv l-a jucat PD, partener de guvernare al celor doi ministri liberali. Iar PD s-a opus mai ceva ca PSD, partid aflat in opozitie.

Temele economice care i-au despartit pe partenerii de Alianta au fost in mare parte cu impact social: marirea TVA de la 19a la 22a, extinderea contributiilor sociale la pensionari si agricultori, autostrada Bechtel si ordonanta „Tractorul”. PD s-a mobilizat exemplar si a atacat concertat, prin mai multi vorbitori, primele doua posibile masuri.

Bechtel a fost un caz mai special si pentru ca Boc este primar al Clujului, loc aflat pe traseul autostrazii.

In aceasta situatie, Boc a intervenit personal, fara ajutorul partidului, pentru a spune ca indiferent de cum a fost obtinut contractul (fara licitatie) el trebuie sa continue. Tot populismul a invrajbit si reprezentantii aceluiasi partid.

Mai putin sensibil la salvarea unor intreprinderi neprofitabile care aduc pierderi la bugetul de stat, Ionut Popescu a refuzat semnarea ordonantei „Tractorul”. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrii PD au fost atunci de partea finantistului Ionut Popescu.

Numai ca Tariceanu apucase sa promita muncitorilor ca se vor acorda subventii pentru cumpararea de tractoare si nu a putut accepta „tupeul” lui Popescu.

De altfel, pe langa implicatiile sociale, Tariceanu trebuia sa-si dovedeasca superioritatea ierarhica si n-a tinut cont de observatiile ministrului finantelor.

"Incapacitatea de a urmari un plan"

„As spune ca este vorba mai degraba de o defectiune de sistem propagata in toate guvernele postdecembriste. Totodata este vorba de o incapacitate organizatorica de a urmari un plan sau un program. Bineinteles ca actualii guvernanti dau dovada de mult populism pentru ca se iau dupa sondaje si, cum scad cateva procente, cum devin populari.

De altfel a ajuns un fel de obicei: cine e fraier sa-si asume o masura nepopulara e lasat in ofsaid de catre ceilalti, asa cum este cazul lui Ionut Popescu”, comenteaza Sorin Ionita incidentele pe subiecte economice dintre PNL si PD.

(Alina Mihai, Adriana Tomasevici)