Partidul Popular European (PPE) ne-a confirmat ieri ca PC (PUR) nu a primit o recomandare de la comisia partidului care analizeaza cererile de adeziune. Robert Fitzhenry, ofiter de presa al PPE, contactat de „Averea“, a precizat ca formatiunea lui Dan Voiculescu nu a avut destul timp pentru a-si pleda cauza in comisie, urmand ca Biroul Politic al PPE sa ia o decizie in septembrie.

In schimb, ne-a mai aratat oficialul european, PD a obtinut recomandarea de a fi primit ca observator.

Zilele trecute, Partidul Conservator a pretins ca ar fi obtinut statutul de membru observator din partea PPE, o declaratie care a fost contrazisa de Gheorghe Ciuhandu, presedintele singurului partid pana acum cu legaturi institutionalizate cu popularii europeni - PPCD.

La Bucuresti, cele trei partide romanesti care se revendica de la doctrina populara, continua sa schimbe replici, fiecare incercand sa conteste celorlalti legitimitatea de a apartine celui mai mare partid din Parlamentul European.

Adriean Videanu, vicepresedinte al PD, a declarat ieri ca pozitia lui Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD (PNTCD), fata de primirea in PPE este regretabila. Videanu a mai adaugat ca aceasta atitudine indeparteaza practic posibilitatea unui dialog intre cele doua formatiuni politice pe linia acestui culoar ideologic.

Liderul PD a spus ca formatiunea sa urmeaza cursul firesc pe care si l-a propus, „neluand in calcul astfel de atitudini“.

PPCD a dat si el ieri o replica dura, dar partidului Conservator. Printr-un comunicat de presa, PPCD i-a avertizat pe conservatori ca PPE nu are nevoie de „solutii imorale“ si ca nu are nici locuri cu plata pentru cei interesati.

Mihai Marinescu, vicepresedinte PPCD, semnatarul comunicatului, le-a transmis conservatorilor ca vor putea fonda „cu putin efort, o internationala a capuselor si lichelelor“.

Schimburile de replici ale celor trei partide se datoreaza pozitiei sustinute de PPCD in cadrul comisiei de extindere a PPE. Gheorghe Ciuhandu a declarat dupa sosirea sa de la Bruxelles ca partidul sau a sustinut amanarea primirii PD in PPE si ca s-a opus primirii PC in PPE.

Acesta a mai sustinut ca partidul sau a incercat sa colaboreze cu celelalte doua, dar ca acest lucru a fost imposibil in conditiile in care liderii PPCD erau atacati de cele doua partide.

Oficiali din PPE ne-au declarat ca exista sanse ca PC sa fie primit in PPE, un semnal in acest sens fiind ca euro-observatorii din partidul lui Dan Voiculescu sunt asteptati sa se alature PPE.

Intrebati daca imaginea proasta a partidului va impiedica primirea PC la PPE, acestia ne-au informat ca PPE este foarte interesat sa aiba reprezentanti in Romania si ca voturile din tarile nou intregrate sunt de un real interes pentru ei.