Un numar de 40 de localitati din mediul rural, cu aproximativ 1.000 de locuitori fiecare, vor beneficia de instalarea unui telecentru pana in martie 2006, potrivit oficialilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Telecentrele vor fi dotate cu mai multe telefoane, aparate de fax si calculatoare pentru accesarea Internetului.

"Din aceste centre se vor putea initia apeluri locale, nationale, internationale si catre retelele de telefonie mobila. Programul va fi de minimum 8 ore, se vor putea primi apeluri, iar numarul de urgenta 112 va putea fi accesat nonstop", ne-a declarat Radu Tudorache, director in cadrul ANRC.

Pe lista primelor 40 de localitati se numara patru sate din Olt, Suceava, Valcea, cate trei din Teleorman si Dambovita, si cate doua din Vaslui, Giurgiu si Dolj etc. Ieri, reprezentantii institutiei au lansat licitatia publica pentru gasirea furnizorilor care sa opereze aceste telecentre.

Finantarea se realizeaza din doua surse: de la bugetul local si din fondul pentru serviciul universal, creat prin contributiile celor mai mari operatori de comunicatii din Romania. Primariile vor prelua costurile legate de spatiu, personal, paza si utilitati urmand ca tot ce tine de asigurarea conditiilor tehnice sa fie finantat de la bugetul ANRC.

"Vom alege acel furnizor care poate sa ofere cel mai redus cost de instalare a telecentrului. Si tarifele care vor fi practicate de furnizor si furnizarea de echipamente suplimentare (ex. copiator) vor fi criterii importante", a spus Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Companiile interesate pot depune oferte pentru fiecare localitate in parte sau pentru toate cele 40 de localitati pana pe 18 octombrie 2005.