„Este finalul unei epoci“, spun jurnalistii de la „Le Figaro“ despre incetarea productiei tigarilor Gauloise. „Miticul Gauloise Caporal, fumat de generatii de soldati, si nu mai putin celebrele Gitane brune au parasit definitiv Franta“, scriu cei de „Le Figaro“. Aceste tigarete vor fi de acum incolo importate din Spania.

Marti, ultimele loturi de tigari Gitane si Gauloise brune au iesit de pe portile fabricii din Lille. Grupul franco-spaniol Attandis a hotarat sa inchida uzina din Lille, unde erau fabricate tigarile Gauloise. Productia acestora a fost mutata la sud de Pirinei, in Spania. In Franta vor fi conservate liniile de tigarete blonde, precum si cele de tigari.

Dincolo de efectul simbolic, reorganizarea productiei inseamna preluarea puterii de catre spanioli in cadrul grupului Attandis, creat in 1999 prin fuziunea a doua societati nationale Seita si Tabacalera. Mutarea productiei inseamna si necesitatea companiei de a se adapta la noua tendinta de pe piata tigaretelor. Adica de a reduce costurile.

Grupul spune ca nu a avut de ales dupa terminarea unui plan social de restructurare lansat acum trei ani. In ultimii doi ani, nu mai putin de 700 de oameni au fost concediati din Franta. De la uzina din Lille deja au plecat 435 de angajati. Majoritatea locatiilor unde se fabrica Gauloise in Franta au fost inchise pana la sfarsitul anului trecut.

Sindicatele din Franta nu sunt multumite de hotararea companiei, sustinand ca acesteia nu i-a mers asa de rau, dand ca exemplu achizitiile facute in ultimii ani.

Attandis a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3,51 miliarde de euro, in crestere cu 3,9% fata de anul precedent. Pentru aceasta firma, detinuta in proportie de 88,89% de persoane fizice, lucreaza 27.400 de salariati si produce 113 miliarde de tigari anual.

Ea este in atentia lui Japan Tabacco, al patrulea producator de tigari din lume (425 miliarde de tigari produse anual) pentru o eventuala achizitionare.