Vinzarile de vopsea de par din Romania ar putea depasi anul acesta 22 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut. Totusi, consumul de vopsea din tara noastra reprezinta doar 0.3% din cel mondial.

In 2004, vinzarile au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii ani, de peste 20%, pina la 17 milioane de euro (21 milioane de dolari).

„Ne asteptam ca tendinta din ultimul an sa continue si sa se accelereze, respectiv o crestere, atit in volum, prin cresterea numarului de persoane care intra in aceasta categorie prin intermediul nuantatoarelor, dar in special in valoare, prin reorientarea consumatorilor spre marcile mai scumpe, de calitate superioara“, a declarat marketing managerul Henkel Romania, Claudia Dragoescu.

Preferinta pentru nuantele stridente

Referitor la preferinte, producatorii de vopsele de par spun ca spre deosebire de restul Europei, unde sint preferate nuantele de blond sau cele naturale si discrete, in Romania femeile se indreapta spre nuantele de rosu, urmate in ordine de nuantele de blond si brunet.

In plus, spre deosebire de alte piete, in Romania consumatoarele prefera vopselele permanente, in detrimentul celor demipermanente sau de tip instant (nuantatoare).

Cota mica la nivel mondial

Raportat la evolutia vinzarilor mondiale de vopsea de par si comparativ cu pietele din regiune, piata de profil din Romania a avut o evolutie relativ lenta in ultimii ani. Consumul de vopsea de par din Romania reprezinta circa 0,3% din cel mondial, valoare considerata mica in raport cu potentialul pietei de profil.

Anul trecut, vinzarile mondiale de vopsea de par s-au situat la peste 7,2 miliarde de dolari.

„In comparatie cu celelalte tari din regiunea balcanica, consumul vopselelor de par din Romania este mai scazut, reprezentind aproximativ doua treimi din nivelul din Bulgaria sau din fostele state iugoslave“, a spus brand managerul Wella, Teodora Popescu Birlan.

Potrivit studiilor firmei de cercetare a pietei MEMRB, consumul de vopsea de par este de 2,7 ori mai mare in Bulgaria, de 2,5 ori mai mare in Polonia, de 3,5 ori mai mare in Cehia si de 6 ori mai mare in Germania.

„Aceste date ne indica clar ca piata din Romania este inca departe de potentialul sau real si in concluzie in urmatorii ani vom asista la o crestere continua“, a apreciat Claudia Dragoescu. Reprezentantul Henkel considera ca investitiile in publicitate vor cunoaste o crestere semnificativa, in special in segmentele mediu si premium.

Cotele de piata

Primii cinci jucatori de pe piata romaneasca sint Henkel&Schwarzkopf (Palette), Papillon&Miralon (Loncolor), Procter&Gamble (Wella si Londa), Aroma si Geroccossen, care detin circa 77,2% din piata, ca volum si 73,6% ca valoare.

In ceea ce priveste raportul dintre produsele fabricate in Romania si cele de import, piata este dominata de importatori cu o cota de piata de 69,59%, ca volum si 73,5%, ca valoare, in vreme ce producatorii locali, precum Geroccossen si Papillon ocupa 30,1%, ca volum si 26,5%, ca valoare.

Canalele de distributie ale acestor produse sint magazinele de cosmetice, care detin inca cea mai mare pondere in vinzarile vopselelor de par, urmate de magazinele medii si mici, supermarket-uri si magazine universale.