Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) au finalizat tranzactia privind fuziunea dintre HVB Bank Romania si institutia de credit controlata de omul de afaceri Ion Tiriac, pentru care acordul dintre parti a fost semnat in luna iunie.

Potrivit unui comunicat HVB Bank Romania, acordul intra in vigoare la 1 septembrie. BA-CA detine 50% plus o actiune in BCIT, in timp ce entitatile controlate de Ion Tiriac detin 50% minus o actiune in HVB Bank Romania.

Aceasta structura a fost obtinuta prin vanzare si schimb de actiuni. Dupa fuzionarea celor doua banci, BA-CA va continua sa detina pachetul majoritar de 50% plus o actiune si in noua banca si va fi responsabila de coordonarea operatiunilor acesteia.

Ceilalti actionari principali ai noii institutii bancare vor fi entitatile controlate de Ion Tiriac. In plus, actionarii minoritari ai BCIT vor deveni, in mod automat, actionari ai noii banci.

Pregatirile pentru fuziunea dintre HVB Bank Romania si BCIT au inceput ieri si, pe parcursul procesului de integrare, cele doua banci vor functiona in paralel. Fuziunea urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a anului 2006 si va trebui sa obtina aprobarea autoritatilor de resort.

Noua institutie de credit va detine a patra pozitie in sistemul bancar autohton, cu active totale de 2,1 miliarde euro, o cota de piata de 7,5% si circa 720.000 de clienti, se precizeaza in comunicat.