Un studiu sponsorizat de IBM si realizat de Robert Frances Group a relevat ca achizitionarea, implementarea si operarea unui server x86 pe Linux este cu 40% mai ieftina decat un server similar ruland pe Windows.

Studiul Robert Frances a chestionat executivii IT de la 20 de companii cu peste 250 de angajati.

Lipsa unei taxe de licenta este un factor important in favoarea Linux, la care se adauga economii in instruirea personalului – intrucat administratorii de Unix migreaza spre Linux – si costuri mai mici de suport si intretinere.

Raportul IBM ii urmeaza unei campanii intense de doi ani a Microsoft cu titlul „Get the facts”. Pentru aceasta campanie, Microsoft a angajat analisti care sa compare costul total de detinere al Windows cu cel al Linux, dar si nivelul de securitate oferit de cele doua sisteme de operare.

Analizele sponsorizate de producatori nu sunt o noutate, dar nivelul de interes generat de „Get the facts” este demn de luat in seama. Aceasta s-a bazat in principal pe ingrijorarea ca Microsoft a incercat sa creeze dubii asupra sistemului de operare Linux.

Robert Frances Goup, la randul sau, nu este un strain fata de IBM, numele companiei de analiza aparand si pe alte lucrari pe tema Linux pe site-ul IBM.