Numarul doi in ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a amenintat tarile occidentale cu noi atacuri, intr-o caseta video difuzata joi seara de postul de televiziune Al-Jazeera, relateaza AFP.

"Teritoriile si interesele tarilor care iau parte la agresiuni in Palestina, Irak si Afganistan sunt tinte pentru noi", declara al-Zawahiri, calificand atentatele de la Londra drept o "palma" data politicii premierului britanic, Tony Blair.

Inregistrarea prezinta, de asemenea, intr-o alta secventa, marturia lui Mohammed Siddiq Khan, un britanic de origine pakistaneza, in varsta de 30 de ani, unul dintre autorii atentatelor comise la 7 iulie, la Londra, care s-au soldat cu moartea a 55 de persoane si ranirea altor 700.

"Raspundem tuturor celor care au luat parte la agresiuni in Irak, Afganistan si Palestina", continua al-Zawahiri.

"Asa cum ei au facut sa curga rauri de sange in tarile noastre, vom declansa vulcani de violenta in tarile lor", adauga adjunctul lui Osama ben Laden.

"Ati fost avertizati, dar se pare ca vreti sa va facem sa gustati din moarte cu toate ororile ei", spune al-Zawahiri, adresandu-se "poporului aliantei cruciatilor", condusa de presedintele american, George W. Bush, si de premierul britanic, Tony Blair.

"Sa aveti parte de ceea ce ne-ati oferit noua", continua el.

Al-Zawahiri leaga atentatele de la Londra de refuzul guvernelor europene de a incheia un armistitiu propus, anul trecut, de liderul al-Qaida.

"Leul islamului, seicul mujahedin Osama ben Laden, nu v-a oferit un armistitiu pentru a parasi pamanturile islamului? Dar ati fost condusi de aroganta la mai multe crime, iar ministrul vostru de Externe, Jack Straw, a spus ca aceste propuneri «merita sa fie intampinate cu dispret»", adauga el, referindu-se la Marea Britanie.

"Gustati din rezultatul insolentei guvernelor voastre", continua al-Zawahiri.

"Blair a adus dezastrul pentru poporul sau in plin centru al capitalei si va aduce mai mult (...) pentru ca exploateaza in continuare imprudenta si neglijenta poporului sau", conchide el.