Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut Romaniei si Bulgariei, in conferinta de presa din finalul primei zile a reuniunii informale de la Newport, sa reia ritmul alert al reformelor pentru a avea, la sfarsitul anului 2006, o "foaie de parcurs curata".

El a explicat ca inainte de perioada de instabilitate politica ce s-a instalat in ambele tari, acestea se aflau pe un trend foarte bun si a cerut autoritatilor de la Bucuresti si Sofia sa revina la fel de ferm ca pana acum la realizarea angajamentelor asumate in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007.

Totusi, subiectul integrarii Romaniei si Bulgariei nu a fost o tema predilecta a summitului informal al ministrilor de Externe UE din Marea Britanie. In fapt, Jack Straw, seful diplomatiei britanice si reprezentantul presedintiei semestriale a Uniunii, a subliniat ca organizatia doreste ca Bucurestii si Sofia sa se alature membrilor deplini la momentul convenit.

Pe de alta parte, surse diplomatice, citate de Mediafax, au spus ca, in legatura cu Romania si Bulgaria, oficialii europeni vor astepta sa vada ce se intampla dupa raportul din primavara, pentru orice decizie cu privire la clauzele de salvgardare.

Pe de alta parte, Liga Nordului din Italia (formatiune populista), cel mai mic dintre cele patru partide ce compun actuala Coalitie guvernamentala de la Roma, a luat o pozitie oficiala impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza site-ul bulgar Novinite, consultat de Rompres.

Grupul parlamentar al partidului a propus guvernelor tuturor statelor membre ca procesul extinderii UE sa fie oprit.

Propunerea, al carei text integral a fost publicat in cotidianul "Padania", al Ligii Nordului, contine zece puncte, in care, printre altele, sunt criticate proiectul Constitutiei europene, moneda unica europeana, politica economica si sociala a Comisiei Europene.

Ultimele patru puncte ale Manifestului sunt dedicate problemelor imigratiei si extinderii UE. Imigrarea ilegala a persoanelor care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene trebuie recunoscuta ca un element care reprezinta un pericol nu doar pentru siguranta noastra, ci si pentru prezervarea identitatii noastre culturale, se scrie in documentul Ligii Nordului.