Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu peste 1,5 miliarde de euro in luna august, ajungand la 16,43 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor bancii centrale din piata valutara. Parte a acestei sume e reprezentata si de intrarile de fonduri rezultate in urma emisiunii de obligatiuni externe, de 351 milioane de euro, lansata de Primaria orasului Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al BNR, cresterea de 1,579 miliarde de euro din a opta luna a anului a fost rezultatul unor intrari de 2,09 miliarde de euro reprezentand cumparari ale bancii centrale din piata valutara, intrari din privatizari, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva

statului.

BNR nu a prezentat valoarea celelorlalte tipuri de intrari. Dealerii spun insa ca BNR a efectuat cumparari-record de euro, pentru a calma cursul ascendent al leului, stabilizandu-l de fiecare data.

Iesirile au insumat 510,6 milioane euro, reprezentand plati ale unor rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati pentru cotizatii, comisioane bancare si altele.

Valoarea rezervei de aur, care s-a mentinut la 105 tone, a crescut la 1,196 miliarde de euro, ridicand valoarea rezervelor internationale ale bancii centrale la peste 17,62 miliarde euro.

Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 676 milioane euro, se mai spune in comunicat.