La mai bine de doua luni si jumatate de la inaugurare, Parcul Tehnologic "Tehnopolis" Iasi, o investitie de 7,5 milioane de euro, continua sa ramana o cladire pustie, la fel ca la inaugurare. Doar cativa angajati din "miile" anuntate se invarteau de colo-colo prin birouri. Pentru prima faza de dezvoltare a parcului exista loc suficient pentru activitatea a 20 de firme.

Numai ca pana acum au luat spatii doar firmele Kober si Roton. Mai mult, nici macar cele doua firme care au luat deja spatii nu au demarat nici un fel de activitate, acestea fiind doar la stadiul de amenajari interioare.

"Cei de la Kober au solicitat doua incaperi pentru a-si desfasura activitatea, ceea ce inseamna 200 de metri patrati, iar in acest moment fac amenajari, iar firma Roton ne-a solicitat un spatiu, pe care l-a si primit. Azi incheiem si contractul cu ei, dar au solicitat sa faca modificari la fatada exterioara.

Noi i-am informat ca vor avea nevoie de aprobari in acest sens din partea Uniunii Europene, deoarece parcul e construit printr-un program PHARE, iar timp de un an UE este inca proprietar al celor doua cladiri", a declarat Radu-Grigore Grosu, director executiv al Parcului "Tehnopolis".

Pazea, vin chiriasii!

Conducerea Parcului promite ca va darama muntii incepand din aceasta luna, "investitorii urmand sa stea la coada". Firme belgiene, grecesti si alte asemenea sunt asteptate sa vina la Iasi, unde "Tehnopolis" le asteapta cu bratele deschise.

"Comisia noastra a selectat, in vederea beneficierii de spatiu in cadrul "Tehnopolis", firma TechNord, firma belgiana care se ocupa de productia de hard si care vrea sa deschida o firma cu capital romanesc care sa ii reprezinte la noi in tara. Cel mai probabil vor intra in parc luna aceasta.

Mai este vorba si despre o firma de IT din Timisoara, care vrea spatiu mare la noi, si despre o societate cu capital grecesc din Capitala, din acelasi domeniu, care insa vrea sa faca aici si instruire IT. Vom vedea, trebuie analizata solicitarea", precizeaza Radu-Grigore Rusu. Vorbe frumoase, promisiuni marete...

Pe hartie sunt numai doua firme care nu si-au inceput activitatea, iar "miile" de angajati se lasa asteptati. Numai ca banii europeni pentru "Tehnopolis" s-au "papat" cu o rentabilitate de 100%.

Milioane de euroi aruncati in vant

Proiectul PHARE RO 007.02.03.06, care oferea Consiliului Judetean Iasi suma de 6.353.220 de euro pentru construirea "Centrului Universitar de Inovatie si a Parcului de Dezvoltare a Infrastructurii de Afaceri pentru IMM-uri si Investitori Privati - Iasi", a fost oferit spre executare societatii comerciale Cominco SA Bucuresti,

firma coordonata de PSD, printre actionari regasindu-se la un moment dat Petru Serban Mihailescu, nimeni altul decat fostul secretar general al Guvernului

Nastase. Dar cum licitatia nu putea fi castigata oricum, Cominco SA a adjudecat lucrarile pe timpul cat la conducerea Ministerului Administratiei Publice era Octav Cozmanca, "seful de cadre" al PSD. Afacerea a demarat in ianuarie 2002, cand s-a publicat intentia de derulare a proiectului.

La acea data, unul din administratorii Cominco SA era Petru Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului Nastase. "Licitatia" s-a desfasurat pe 22 octombrie 2002, la sediul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, iar comisia a decis ca dintre cele cinci oferte cea mai credibila este cea prezentata de SC Cominco SA.

Pentru adjudecarea celui mai mare proiect realizat vreodata la Iasi au depus oferte patru firme: Alpine Mayreder Bau GmbH din Austria, SC CCF Bucuresti, DIEKAT SA si Technical Olympic SA, ambele din Grecia, si un consortiu format din trei firme: Cominco SA Bucuresti, Iasicon SA si Constructii 1 SA Iasi. Insa lucrurile in realitate nu au fost atat de clare.

Din punctul de vedere al Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, Cominco SA a castigat contractul in urma licitatiei locale deschise organizate in luna octombrie 2002. Nu in noiembrie, si nu la Bucuresti, ci la Iasi. Oricum, oficialii europeni au fost anuntati ca proiectul s-a adjudecat, ca exista un executant si se asteapta banii.

Iar cei 6.353.220 de euro au fost trimisi imediat in Romania si virati in conturile SC Cominco SA, care in schimb trebuia sa realizeze in maximum 24 de luni urmatoarele: conectarea parcului la toate utilitatile, construirea drumurilor din interiorul parcului, construirea unei cladiri industriale destinate intreprinderilor mici in suprafata de 200 mp, construirea a doua hale industriale destinate

intreprinderilor mijlocii, construirea unei hale industriale pentru intreprinderile mari, refacerea a doua hale industriale deja existente si conversia lor in cladiri destinate birourilor, utilarea cu mobilier si echipament, lucrari pentru stabilizarea solului in zona.

Blocuri faraonice ridicate simultan cu "Tehnopolis" Iasi

In baza contractului de la Iasi, firma Cominco a obtinut de la Banque Franco-Roumaine alti bani drept imprumut. Octav Cozmanca si Serban Mihailescu si-au ridicat pe numele copiilor lor un bloc cu patru niveluri in Bucuresti, pe strada Lugoj, la numarul 85.

Cu paznici, cu camere video, cu garaje cu usi electrice, imbracat la exterior in lemn stratificat, viloiul lui Cozmanca si al lui Mihailescu este evaluat la aproape un milion de euro.

Cum parintii sunt parteneri si colegi de partid, cele patru etaje sunt impartite in mod egal de baiatul lui Cozmanca si fiica lui Serban Mihailescu. Oficial, nici un membru al familiei Cozmanca nu are vreo firma prin care sa deruleze afaceri.

Exista insa legatura cu Cominco SA si teama ca blocul celor doua odrasle pesediste s-a facut cu banii europenilor, care au fost fraieriti cu parcul industrial Iasi. Aproape simultan cu sosirea in Romania a celor 6 milioane de euro s-a ridicat in satul de bastina al lui Cozmanca, in Talpa, judetul Botosani, o biserica anuntata drept ctitorie a demnitarului PSD.

Nu intamplator, constructorul angajat de Cozmanca pentru ridicarea bisericii a fost tot Cominco SA. Din leafa modesta de la stat, Tavy a mai reusit sa-si ridice si in localitatea Talpa, departe, in Botosani, o "casuta" cu doua niveluri si muscate la geamurile termopan.

Averea imobiliara a familiei este insa mai mare, deoarece in apartamentul din strada Jules Michelet, obtinut de Cozmanca, nu locuieste de fapt nici un Cozmanca. A fost imprumutat prietenilor fiului sau...