Daca blocul in care locuiesti este contorizat termic si iti montezi repartitoare de caldura la calorifere, poti face economii de 20-30% la intretinere.

Cei care au avut inspiratia sa-si monteze anul trecut astfel de repartitoare au economisit, in medie, circa 30 lei (300.000 lei vechi) in fiecare luna de iarna. Sigur, nu toata lumea se inghesuie sa-si monteze repartitoare, deoarece costurile cu aceasta operatiune, plus repartitorul propriu-zis, se ridica la 100 lei (un milion lei vechi) pe fiecare calorifer in parte.

Oricum, investitia se amortizeaza in cativa ani, iar plata repartitoarelor se poate face si in rate.

ESTIMARI PESIMISTE

Scumpirea din vara a gigacaloriei cu circa 20% se va resimti cu adevarat cand vom incepe sa platim si pentru incalzirea locuintelor. Prima luna "plina" va fi noiembrie, cu plata facturii in decembrie.

Astfel, daca in decembrie 2004, la un apartament cu trei camere (trei persoane) fara contoare individuale si fara centrala de apartament intretinerea era de 293 lei (2,93 milioane lei vechi), in noiembrie 2005 va ajunge la 352 lei (3,52 milioane lei vechi).

Daca apartamentul respectiv este contorizat (apa rece si calda), intretinerea va fi de circa 270 lei (2,7 milioane lei vechi), fata de 224 lei (2,24 milioane lei vechi), in urma cu un an.

CAT ECONOMISESTI?

Sa reluam exemplele anterioare, de data aceasta pentru a calcula cat economisesti. La un apartament cu trei camere (trei persoane, fara contoare, fara centrala termica) intretinerea fara montarea repartitoarelor va costa 352 lei (peste 3,5 milioane lei vechi). Cu repartitoare, la o economie de doar 20%, intretinerea va scadea la 293 lei (aproape 3 milioane lei vechi).

Daca mai ai si contoare de apa calda si rece, intretinerea nu va depasi 230 lei (2,3 milioane lei vechi).

FIRME AUTORIZATE

In Bucuresti sunt autorizate sa monteze repartitoare peste 40 de firme. Printre acestea se numara Contor Zenner Romania, Techem Energy Service, Martinstal Distribution, Elsaco Electronic, FGH - Fluid Group Hagen, Marion Inst etc.