Producatorul japonez Creative a scos pe piata un model de mp3 player "virusat". Zen Neeon este un portabil care contine fisiere infectate cu un vierme care s-a facut cunoscut cu vreo doi ani in urma.

S-au infiltrat in calculatoare, in telefoane mobile, la bordul masinilor. Virusi, viermi, troieni, tot felul de programele care sunt in stare sa distruga retele intregi de calculatoare sau sa "deschida usi", sa puna in pericol aeroporturi sau baze militare, sa lichideze (sub diverse forme) conturi bancare.

Fireste, unii pot da vina pe vulnerabilitati (depinde din ce unghi privesti problema) ale sistemului de operare. Si pentru ca toate astea nu erau de-ajuns, japonezii de la Creative s-au trezit ca au distribuit pe piata MP3 playere portabile "echipate" si cu fisiere virusate.

ZEN SUB ATAC. Potrivit unui comunicat oficial din partea Creative, modelul Zen Neeon a fost scos pe piata cu fisier infectat cu viermele: Wullik (sau Wukill). Din fericire, viermele nu este unul periculos. Dupa cum se precizeaza intr-un material F-Secure, Wukill nu infecteaza PC-ul decat daca utilizatorul ruleaza fisiere din player si il acceseaza pe cel virusat.

FISA TEHNICA. Potrivit unei analize Gecad, W32/Wukill-B este un vierme care se raspandeste trimitandu-se prin e-mail la toate adresele de contact din cartea de adrese Microsoft Outlook. La lansarea in executie se copiaza in directorul %WINDIR% cu numele MSTRAY.EXE si creeaza in registru cheile necesare pentru a fi pornit la restartarea sistemului Windows.

De asemenea, se poate copia in unitatea de discheta A: cu numele Winkill.exe sau in anumite subdirectoare predefinite din %WINDIR% cu nume aleatoare de 1-5 caractere si extensia EXE.

W32/Wukill-B creeaza cateva fisiere inofensive: COMMENT.HTT si DESKTOP.INI ca fisiere ascunse in directorul radacina si Winfile.ini in directorul %WINDIR%. In plus, viermele poate afisa la lansarea in executie mesajul: Warning. This File Has Been Damage!

DISTRIBUTIA A FOST OPRITA

Producatorii japonezi spun ca in cele doua luni de la lansare nu au distribuit decat in jur de 4.000 de unitati Zen Neeon (foto), aproximativ 1% din totalul acestei productii. Se estimeaza ca modelele "virusate" ar fi cele cu serial number intre M1PF1230528000001M" – "M1PF1230533001680Q.

Momentan, distributia de Zen Neeon este oprita, aflandu-se in curs de desfasurare o ancheta, se arata in comunicatul Creative. Acest model are un hard de 5GB, putand sa ruleze fisiere in format mp3, wma si wav.