In ultimele zile, politicienii s-au sagetat cu declaratii privind impozitele.

Nivelul fiscalitatii de anul viitor ramane un mister, fiind discutate modificarile TVA si CAS

In ultimele doua saptamani, presa a devenit un adevarat ring de box intre reprezentantii PNL si cei ai PD pe tema impozitelor si a contributiilor la asigurarile sociale. Si toate acestea in timp ce firmele se plang ca stau cu pixul pe hartie incercand sa-si faca planuri pentru 2006, fara sa stie ce trebuie sa treaca in dreptul contributiilor la asigurarile de sanatate si al

TVA-ului.

Insa cei care au puterea sa decida impozitele din Romania, guvernul si Ministerul Finantelor, n-au suflat pana acum nicio vorba. Desi prezentarea strategiei fiscale care ar trebui sa contina nivelul impozitelor pe urmatorii ani a fost promisa inca din iunie.

„Ati vazut ca toata lumea face politica fiscala in Romania. Sa-i lasam sa faca”, a declarat Sebastian Vladescu, noul ministru al finantelor, vineri, in cadrul unei intalniri organizate de BNR. Ministrul era vizibil deranjat de speculatiile facute de politicieni in ultima vreme pe tema impozitelor.

Atac pe tema TVA

La inceputul saptamanii, premierul Tariceanu a facut pledoaria majorarii fiscalitatii. Argumentul sau: Romania are nevoie de mai multi bani de la buget pentru a cofinanta proiectele europene. Insa Tariceanu nu a precizat care va fi nivelul TVA in 2006 - 19a -, ca in prezent, sau 22a, cum a anuntat fostul ministru de finante Ionut Popescu in iunie.

Majorarea TVA a starnit zazanie in cadrul Aliantei. Daca PNL pare sa fie de partea majorarii acestui impozit, reprezentantii PD apara nivelul actual, mai mic, al TVA. Adriean Videanu, presedintele executiv al PD, a declarat ca „aceasta premisa a majorarii fiscalitatii, din punctul meu de vedere si al PD, in acest moment nu se justifica”.

CAS-uri mai mici si mai multe

O alta intentie a politicienilor este reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Sursele din Alianta D.A. spun ca se iau in calcul mai multe variante - reduceri cu 2,3 sau 5a. Insa, in acelasi timp, reprezentantii PNL s-au grabit sa anunte ca si agricultorii, pensionarii si elevii ar trebui sa plateasca la asigurarile sociale.

Pentru ca apoi sa revina asupra declaratiilor, precizand ca se cauta solutii pentru ca veniturile oamenilor sa nu scada.

Directorilor de spitale le-ar conveni ca toata populatia sa plateasca asigurarile de sanatate, si nu doar un sfert, cum este acum. „Daca din cele 16 milioane de persoane din tara care nu platesc asigurari de sanatate ar da fiecare cate 100.000 de lei vechi pe luna, s-ar strange de la ei 1.600 de miliarde de lei, adica bugetele a cinci spitale cu peste 600 de paturi”, a declarat dr.

Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Mediul de afaceri vrea predictibilitate

Reprezentantii firmelor se plang ca incertitudinea in ce priveste impozitele le afecteaza planurile de afaceri. Cei mai afectati sunt hotelierii, care nu pot sa anunte tarifele pentru 2006.

„Noi am aflat din presa ca exista o strategie fiscala, vrem sa vedem si noi aceasta strategie. Aceasta trebuie sa ni se explice dinainte, pentru a putea sa ne facem planuri de afaceri realiste”, a declarat presedintele patronatului UGIR 1903, Ion Coraci.

„Tarifele hoteliere pentru 2006 ar fi trebuit sa fie cunoscute de la sfarsitul lunii iunie, dar companiile ezita sa anunte preturile din cauza incertitudinilor legate de TVA”, a afirmat secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rajnita.

Raluca Barbuneanu, Mihaela Naftanaila