Ziarul nostru a acceptat provocarea lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor si Comertului, actual deputat PSD, de a juca ping-pong cu averea sa. El s-a declarat total transparent in privinta bunurilor sale dobandite. Asa ca am luat urma valorilor sale imobiliare, raspandite in toata tara.

Potrivit unor evaluari ale unor specialisti din domeniul imobiliar, proprietatile declarate valoreaza peste 11 milioane de euro. In urma anchetei noastre, am descoperit alte proprietati care nu au fost trecute in declaratia de avere si care ajung la o valoare de peste 4 milioane de euro.

Este adevarat, nu sunt pe numele lui, insa toate informatiile indica faptul ca ele fost trecute doar formal in proprietatea altora. Este vorba despre noi vile, noi terenuri, trecute pe numele unor firme cu stranse legaturi cu familia Popescu.

Sursele noastre au vorbit chiar despre presiuni asupra unor societati pentru a ceda bunuri imobiliare cu valoare foarte mare, influente la toate nivelurile, in functie de interesele fostului ministru.

PID si-a dobandit toata averea dupa 1989, timp in care nu a lucrat decat la stat si s-a aflat la putere timp de 10 ani. Potrivit unor surse bine informate, doamna Popescu a gestionat afacerile familiei.

Orasul Azuga a ajuns fieful clanului Popescu. "Nimic nu misca in acest oras fara acordul fostului ministru. Primaria nu vinde nici un teren decat cu acordul lui Popescu.

Orice afacere nu se incheie in oras decat dupa ce primarul il suna pe acesta. In declaratia de avere, spune ca are doar 7.000 mp. Nu este adevarat. Are peste 20.000 mp in Azuga", ne declara un om de afaceri din zona. PID si-a facut drum personal, care duce la vila sa. A cumparat pe nimic terenul din jurul casei sale, dupa unele surse chiar si padurea din spatele imobilului.

Zona este pazita si un indicator interzice drumul spre padure. Oamenii lui sunt raspanditi in tot orasul.

Hotelul din Azuga, oficial la "Luxten". Neoficial, "doamna Popescu i-a schimbat acoperisul de trei ori"

Dupa ce a aflat ca ziarul nostru face cercetari in privinta averii sale, prezenta noastra la Azuga a fost monitorizata, fiind urmariti permanent de o masina de teren. Pe toata durata sederii noastre la Azuga, masina a fost "umbra" noastra. Muncitorii care lucreaza la hotelul sau au primit ordine clare: nimic sa nu "respire" la presa.

Este vorba despre un hotel de 4 stele, a carui constructie a inceput in 2000. Dan Ioan Popescu a trecut afacerea de la o firma la alta (de la ITAL AGENCY la LUXTEN). Insa toata lumea din Azuga stie ca hotelul este al fostului ministru. "Doamna Popescu a schimbat acoperisul de trei ori. Va dati seama cati bani au fost irositi", ne-au spus sursele citate mai sus.

Sotia lui Dan Ioan Popescu a fost administrator la ITAL AGENCY (firma a familiei Popescu), in timp ce LUXTEN apartine prietenilor familiei Popescu. Despre legaturile stranse dintre LUXTEN si Dan Ioan Popescu presa a scris seriale intregi. Familia Popescu si-a cumparat in Bucuresti nu mai putin de cinci apartamente, toate dupa 1989, dintre care trei cat timp a fost ministru.

Sunt apartamente de patru si cinci camere, de peste 100 mp, iar unul are peste 230 mp. Potrivit evaluarilor, valoreaza peste 1,3 milioane de euro. In Capitala, PID a achizitionat si doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, in "buricul" targului (unul dintre ele, in zona Arcului de Triumf). Ele valoreaza, potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, aproape sapte milioane de dolari.

In zona Arcul de Triumf, un metru patrat de teren costa intre 2.500 si 3.000 de euro. Dan Ioan Popescu mai are sase terenuri in judetele Ialomita si Ilfov, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Afacerea "Hotelul din Azuga"

Hotel de patru stele, pe patru niveluri, langa partia Sorica, la Azuga. Valoare: 3 milioane de euro. Beneficiar: ITAL AGENCY. Anul acesta, hotelul a fost trecut pe numele firmei LUXTEN. Firma ITAL AGENGY a fost infiintata de Dan Ioan Popescu, el retragandu-se din CA in 2001. Constructia hotelului a inceput inainte de 2000, lucrarile fiind executate de ITAL AGENCY.

In 2000, presedinte al Consiliului de Administratie a devenit Elena Popescu, sotia lui PID, aceasta ocupandu-se personal de efectuarea lucrarilor. "Se comporta ca un cerber. Nu-i place nimic. A schimbat de trei ori acoperisul. Si acum, cand hotelul e trecut pe LUXTEN, tot ea dicteaza", ne-au declarat surse bine informate din Azuga. Firma LUXTEN are puternice legaturi cu familia Popescu.

Presedintele Consiliului de Administratie, Claudiu Radulescu, a cumparat in 2000 de la Dan Ioan Popescu o mare parte din actiuni de la ITAL AGENCY. Si sotia lui Radulescu a cumparat actiuni de la ITAL AGENCY. La schimb, in afara banilor incasati de familia Popescu, PID si-a pus omul sau pe scaunul de director general la LUXTEN.

Este vorba despre Ionel Pepenica, fost consilier PSD in Primaria Capitalei. Anul acesta, hotelul a fost trecut pe firma LUXTEN, dupa cum ne-au spus surse din Primaria Azuga. Desi pe pancarta de autorizare a constructiei beneficiar e tot ITAL AGENCY. Managerii santierului sunt insa cei de la LUXTEN. "Daca vreti sa vorbiti cu cineva, vorbiti cu cei de la LUXTEN.

Ei va dau toate informatiile", s-a eschivat un inginer de santier. Muncitorii au refuzat sa stea de vorba cu noi, fiind foarte reticenti. Oamenii lui Dan Ioan Popescu au fost repede informati despre prezenta noastra, iar o masina de teren ne-a asigurat spatele.

Sursele noastre ne-au relatat ca terenul pe care a fost construit hotelul a fost concesionat de la primarie cu 5 euro/mp de firma ITAL AGENCY si a fost cumparat cu 11 euro de firma LUXTEN.

Preturile sunt extrem de mici, metrul patrat ajungand, in zona, si la 100 de euro/mp. "Afacerea nu este tocmai legala. Terenul a fost concesionat de primarie unei anumite firme pe 49 de ani.

Daca firma vroia sa renunte la concesiune, rezilia contractul. Iar terenul se intorcea la primarie. Si apoi, se punea problema ca pamantul, aflat in domeniul privat al statului, sa fie vandut, la licitatie, unei alte firme. Dar afacerea s-a facut clar in familia domnului Popescu", ne-a spus un om de afaceri local.

Aceleasi surse au adaugat ca "pretul la vanzare era, initial, de 16 euro pe mp, dar a fost inclus si pretul de concesionare, care era de 5 euro".

Concesionat pe o firma si cumparat pe alta firma

Doua vile pe strada Dirivoiu, din piatra placata cu lemn, si un teren de 5.000 mp, cunoscute ca fiind ale lui PID, sunt trecute tot pe firma LUXTEN. Vilele sunt evaluate la 300.000 de euro si au fost construite de ITAL AGENCY. Terenul din jurul imobilelor, care se intinde de o parte si de alta a drumului, are o valoare de 500.000 de euro.

Aceeasi afacere, dupa cum ne-au relatat sursele noastre din cadrul Primariei Azuga: pamantul - concesionat pe ITAL AGENCY cu 5 euro/mp si apoi cumparat de LUXTEN, cu 11 euro. Terenul instrainat a fost tot din domeniul privat al statului. "Aceeasi afacere dubioasa. Terenul a fost concesionat, pe 49 de ani, pe firma ITAL AGENCY. Cu o destinatie clara: complex de vile.

Timp de trei ani de zile, nu s-a facut nimic. A fost lasat parloaga. Ca apoi sa vina LUXTEN sa cumpere terenul. Primaria trebuia sa tina cont de faptul ca nu s-a pastrat obiectul concesionarii si sa nu-i mai fie vandut tot lui Dan Ioan Popescu, prin LUXTEN", ne-au relatat sursele citate.

Alta afacere foarte profitabila pentru PID, potrivit acelorasi surse: a achizitionat, inainte de anul 2000, un teren extravilan de 1.000 mp pe DN 1, pe o panta de 60 de grade, unde nu se putea construi nimic, teren care nu valora mai mult de 5 euro/mp, pe care l-a schimbat cu un teren intravilan a carui valoare poate ajunge la 100 de euro.

Tranzactia a fost facuta cu primaria, care a pierdut astfel foarte mult.

PID cumpara pamant si-l lasa de izbeliste

La Gruiu (judetul Ilfov), teren de 7.829 mp, achizitionat in 2003 cu 215.000 euro. Proprietar in acte: Elena Popescu. L-a cumparat cu 30 de euro/mp. Acum doi ani, pamantul nu valora mai mult de 5 euro/mp, ne-au spus surse din cadrul Primariei Gruiu.

Desi l-a cumparat la un pret foarte mare, Dan Ioan Popescu a facut o afacere buna. Potrivit unor evaluatori de la o agentie imobiliara, pretul terenului din comuna Gruiu a crescut foarte mult in ultima perioada, proprietatea lui PID ajungand sa valoreze, acum, cu aproape 100.000 mai mult decat pretul platit initial.

Nimeni din partea familiei Popescu nu a trecut pe acolo. Pamantul este asezat pe malul unui canal dezafectat. "Nu stim cine este proprietarul pamantului. Nu a trecut niciodata pe aici. De ani de zile, nimeni nu-l lucreaza, este lasat de izbeliste. Asa fac multi bucuresteni. Vin, cumpara teren si-l lasa asa", s-au plans taranii vecini cu PID.

Acestia au mai spus ca nu se mai stie cine si cum a cumparat, ca s-a pierdut urma cumparatorului. "Pamantul acesta s-a plimbat pe la mai multi proprietari, care l-au vandut la randul lor", au afirmat taranii.

Un articol de Cornel Vilau si Costel Oprea

Cinci apartamente in Capitala si teren la Arcul de Triumf

De departe, cea mai valoroasa avere declarata de Dan Ioan Popescu se afla in Capitala. Cinci apartamente, toate luxoase si in zone cu o valoare de piata foarte mare. Acestora li se adauga doua terenuri intravilane, de asemenea cu o valoare exorbitanta, de pana la 3.000 euro pentru un metru patrat.

Valoarea apartamentelor detinute de liderul PSD Dan Ioan Popescu este evaluata de agentiile imobiliare la suma de aproximativ 1.400.000 euro. Cu mult mai valoroase se dovedesc a fi terenurile, peste 7.000.000 euro, in timp ce valoarea de impozitare declarata de familia Popescu este de 5,5 miliarde lei vechi, adica 150.000 euro.

Preturile imobilelor si terenurilor ne-au fost calculate de firme din domeniul imobiliar, care au luat in calcul datele din declaratia de avere a deputatului PSD, valoarea de impozit si, evident, pretentiile demnitarului care nu ar fi facut investitii la marginea de sud a Capitalei.

Primul apartament dobandit de PID in Bucuresti, conform propriei declaratii, a fost in anul 1995, in timpul primului sau mandat de ministru social-democrat. Imobilul se afla in blocul D1, la etajul 1, in Piata Victoriei, vizavi de cladirea Guvernului, si are cinci camere, cu o suprafata totala de 138,8 mp.

Pe piata imobiliara apartamentul din Piata Victoriei al doctorului inginer Dan Ioan Popescu valoreaza 250.000 euro. De la vecinii deputatului am aflat ca apartamentul i-a fost repartizat lui PID ca locuinta de serviciu.

Au urmat cinci ani fara ca PID sa faca vreo achizitie notabila, cel putin in Bucuresti. O data cu preluarea celui de-al doilea mandat de ministru, Dan Ioan Popescu si sotia lui au dat iama pe piata imobiliara din Capitala.

In anul 2001, a achizitionat impreuna cu sotia un apartament in suprafata de 109,34 mp, evaluat pe piata imobiliara la aproximativ 170.000 euro.

Doi ani mai tarziu, PID mai cumpara un apartament avand o suprafata locuibila de 132,83 mp. Conform firmelor imobiliare, acest imobil valoreaza 250.000 euro. Tot in anul 2003, sotia lui PID, Elena Popescu, cumpara un teren intravilan in suprafata totala de 5.627 mp.

Tinand cont de datele furnizate, cateva firme de specialitate ne-au comunicat ca intreaga suprafata de teren valoreaza peste 1.100.000 euro. A venit anul 2004, iar PID nu si-a pierdut obiceiul. Sotia lui a mai achizitionat un teren. Si ce achizitie!

In zona Arcului de Triumf, unde un metru patrat de teren costa acum intre 2.500 si 3.000 de euro. Doamna Popescu a cumparat impreuna cu un anume Dumitrescu 4.735 mp pe strada Barbu Delavrancea.

Terenul se afla chiar in capatul strazii, iar proprietatea familiei ex-ministrului PSD este de 2.367 mp si a fost inregistrata la nr. 28. Valoarea pe piata imobiliara a terenului din zona Arcului de Triumf este evaluata la aproximativ 6.000.000 euro.

O alta achizitie notabila pe piata imobiliara a fost facuta de PID anul acesta. Ca o adevarata colectionara, Elena Popescu si-a mai trecut in zona proprietatilor alte doua apartamente.

Unul a fost dobandit prin contract de asociere, iar celalalt prin contract de vanzare-cumparare. Prima achizitie din anul curent are o suprafata locuibila de 232,57 mp si o valoare de piata de 350.000 euro.

A doua achizitie este, de asemenea, un apartament, in constructie, cu o suprafata de 135,21 mp. Cu o valoare imobiliara estimata la 250.000 euro.

Afacerea Balaciu

In localitatea ialomiteana Balaciu, Dan Ioan Popescu a mostenit de la parinti o suprafata de 8,17 hectare teren agricol, conform certificatului de mostenitor nr. 166 din data de 11 iunie 2002.

O alta suprafata de 12.1 hectare teren arabil a fost achizitionata de sotia fostului ministru, Elena Popescu, tot in cursul anului 2002.

Intreaga suprafata a fost incredintata spre a fi exploatata Societatii Agricole Balaciu, administrata de sotia fostului director al Intreprinderii Agricole Balaciu.

Trebuie amintit ca infiintarea Asociatiei Agricole Balaciu coincide cu perioada in care PID a devenit proprietar de teren agricol in Balaciu.

Prin inginerii financiare grosolane, bunurile imobile si mobile apartinand IAS Balaciu au fost preluate de Asociatia Agricola.

Autoritatile statului nu au indraznit sa verifice neregulile semnalate, intrucat cei implicati, sotii Dragan, administreaza corespunzator cele trei parcele agricole apartinand familiei Popescu.

Majoritatea localnicilor, fie ei functionari la primarie ori agricultori, confirma in soapta jaful de la fosta IAS Balaciu. De teama, ne-au rugat sa nu le pomenim numele. Ei cred ca PID a protejat jaful fostei IAS.

Documentul de unic mostenitor al suprafetei agricole din Balaciu a fost transmis de PID de la faxul fostei firme la care sotia lui, Elena Popescu, inca este administrator, Ital Agency SRL.

Comisie speciala de ancheta a averii lui Pid

O comisie speciala privind controlul averilor demnitarilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a demarat la sfarsitul lunii trecute controlul averii fostului ministru al Industriilor si Comertului, Dan Ioan Popescu.

Demersul a fost facut la solicitarea procurorului general, Ilie Botos, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice. Aceasta organizatie a reclamat neconcordantele aparute in declaratiile de avere ale sotilor Popescu.

Membrii comisiei i-au cerut fostului ministru ca pana la 8 septembrie sa depuna declaratiile olografe privind achizitionarea bunurilor. Astfel, PID trebuie sa justifice bunurile dobandite din 1991, iar sotia sa cele obtinute din 1995, anul casatoriei celor doi.