Daca s-ar fi lansat in septembrie sau in sezonul Oscarurilor, „Insula“ n-ar fi rezistat pe ecranele din Romania mai mult de doua-trei saptamani. Asa insa, distribuitorul a tinut cont de statutul evident al filmului: blockbuster de vara. Atat la propriu, cat si la figurat.

Indiscutabil, punctele de atractie sunt cei doi actori din rolurile principale, Ewan McGregor si Scarlett Johansson, dar si un trailer bine facut, din categoria „afara-i vopsit gardul…“.

Departe de a fi originala, ideea scenariului este cel putin ofertanta. Unui savant sarit de pe fix ii vine ideea sa creeze „piese de schimb“ pentru oameni care isi permit sa plateasca milioane de dolari ca sa-si lungeasca viata cu cateva zeci de ani.

In fond, e reconfortant sa stii ca undeva, intr-un frigider, te asteapta un ficat de schimb, douazeci de metri patrati de piele, doi rinichi samd.

Numai ca savantul din povestea noastra nu era suficient de destept incat sa cloneze doar organele de schimb, asa ca a creat replici vii si identice ale clientilor sai.

Acestia traiesc intr-o „colonie“ subterana, fiind convinsi ca sunt supravietuitorii unei catastrofe care a cuprins pamantul si asteapta infrigurati loteria zilnica al carei castigator primea dreptul sa traiasca pe „Insula“, singurul loc de pe Pamant ramas necontaminat.

In realitate, „castigatorii“ mergeau direct in sala de operatie, unde li se extrageau organele solicitate de clientii aflati la ananghie.

Dupa cum era de asteptat, clonele nu sunt perfecte si, in ciuda faptului ca au fost programate doar cu anumite ganduri si sentimente, una dintre ele incepe sa-si puna intrebari si sfarseste prin a descoperi tot sistemul.

Pana aici, nimic iesit din comun. Scenariu ok, interpretare corecta, decoruri bune, efecte corespunzatoare, insa tocmai cea mai ofertanta nisa nu a fost speculata suficient de regizor. Clonele au cunostinte limitate, la nivelul unui licean si, mai important, nu stiu sa iubeasca.

Din pacate, eroii principali, desi ajung intr-o ipostaza care ii apropie foarte mult si par a intelege ca le lipseste ceva, nu ne ofera decat o replica savuroasa dupa un sarut: „Chestia asta cu limba e de senzatie!“.

Finalul e previzibil si suficient de stupid. Ramane insa intrebarea: de ce clona n-a ales sa traiasca o viata de lux dupa ce si-a eliminat originalul? Asta da, dilema!

Insula

SUA, 2005

Titlu original: The Island

Regie: Michael Bay

Scenariu: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman

Distributie: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Sean Bean, Steve Buscemi, Michael Clark Duncan

Rating IMDB: 6.8/10

Rating Cinemagia: 5/5

Rating SFin: 6/10