Companiile miniere isi vor putea plati datoriile catre bugetele locale cu terenuri si cladiri, a declarat, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres Acesta a afirmat, la o intrunire cu conducerea Companiei Remin Baia Mare si a Exploatarii Miniere Rodna ca nu mai concepe ca mineritul sa fie „oaia neagra a economiei romanesti“.

„Sunt obiective cum ar fi cabane, terenuri sau cladiri de care companiile miniere nu mai au nevoie. Pe Valea Jiului, spre exemplu, avem cabane pe care

le-am cedat comunitatilor locale in cuantumul datoriilor istorice pe care le avem fata de ele. Asa va trebui sa procedam si aici“, a declarat Seres, care s-a interesat la cat se ridica datoriile Exploatarii Miniere Rodna fata de Primarie.

Desi nu a primit date concrete nici din partea conducerii companiei, dar nici a Primariei Rodna, ministrul a sugerat necesitatea unor discutii intre cele doua parti, pentru ca toata lumea sa fie multumita.

„Noi am fi multumiti daca ni s-ar da utilajul de deszapezire pe care, oricum, Exploatarea Minera Rodna nu-l mai foloseste, dar noua ne este de mare ajutor pentru a reda circulatiei drumurile din comuna care, in timpul iernii, se inzapezesc de la o zi la alta“, a declarat pentru Mediafax, primarul comunei, Alexandru Nascan.

El i-a spus ministrului ca in fiecare iarna este nevoit sa poarte discutii interminabile cu conducerea EM Rodna, care refuza sa imprumute comunei utilajul respectiv, pe motiv ca mecanicul nu este disponibil, nu este carburant sau lipsesc anumite piese.

Seres a cerut conducerii EM Rodna ca astfel de situatii sa nu se mai repete, iar in cuantumul datoriilor istorice ale exploatarii sa fie gasite si alte variante de plata, cum ar fi cladiri si terenuri de care compania nu mai are nevoie, dar care ar fi utile comunitatii locale.

Pe de alta parte, ministrul Economiei a amenintat ca ar putea rezilia contractele cu unele firme care se ocupa de inchiderea minelor daca exista suspiciuni legate de modul in care acestea au castigat licitatiile.

Codrut Seres a spus sambata, in timpul unei intalniri cu reprezentantii Companiei Remin Baia Mare si ai Exploatarii Miniere Rodna, ca ministerul pe care il conduce a infiintat recent o societate in subordinea Companiei Remin, care va avea ca obiect de activitate inchiderea minelor. „In opinia mea, de inchiderea minelor trebuie sa se ocupe tot cei care au lucrat in ele, adica fostii angajati.

Aceasta va fi una dintre modalitatile prin care ei isi vor putea continua activitatea si dupa anul 2006, cand statul intentioneaza sa nu mai subventioneze mineritul“, a declarat Seres. Ministrul a fost informat de minerii de la Exploatarea Rodna ca exista unele suspiciuni privind firmele care au castigat licitatia in anii trecuti.

El a aratat ca prin derularea unui program finantat de Banca Mondiala cu suma de 60 de milioane de dolari nu vor mai fi posibile astfel de abuzuri. „Avem si noi informatii ca exista suspiciuni privind licitatiile adjudecate in anii trecuti. Banca Mondiala are insa propriile reguli.

In ceea ce ne priveste pe noi, daca vor exista astfel de suspiciuni nu vom ezita sa reziliem contractele si sa organizam alte licitatii“, a mai spus ministrul. (A.M.)