Recent intr-o emisiune radio despre criza mondiala iminenta din lumea petrolului, James Schlesinger, fost secretar al apararii in administratia lui Richard Nixon, spunea ca America ruleaza cu doua viteze: complacere si panica.

Cand exista petrol si benzina curge, americanii se complac si consuma din greu. Cand pretul petrolului urca -- cum se intampla sistematic de cateva luni incoace -- se trece la panica. Etapa de planificare e inexistenta.

[c:1:d]Devastarea provocata de uraganul Katrina in sud-estul Americii si raspunsul dezorganizat al autoritatilor locale si federale e o imagine tulburatoare a acestui adevar. Intreaga lume sta si se intreaba cum e posibil ca America sa nu fie nepragtita sa evacueze 100,000 de mii de oameni dintr-un oras de pe continent, cand e in stare sa ocupe Irakul in trei saptamani.

Daily Mail in Londra spunea sambata: "America de lumea a treia", in timp ce cotidianul francez Liberation se intreaba cum a reusit aramata militara sa ajunga mai repede in zonele lovite de tsunami in decembrie decat in interiorul propriilor granite. Le Ligaro scria: "Tragedia americana."

Un prim sondaj realizat de Washington Post si ABC News arata duminica ca publicul american e impartit aproape egal intre cei care considera ca guvernul si-a facut treaba, si cei care sunt dezamagiti.

Doar 500 de persoane au fost intervievate pentru acest sondaj, conform caruia 47 la suta din americani dezaproba felul in care George W. Bush s-a ocupat de operatiunile de salvare; 46 la suta aproba.

Media americana e tot mai agresiva in tratamentul acordat autoritatilor

Media americana insa incepe sa fie din ce in ce mai agresiva in tratamentul acordat autoritatilor. Veteranul TV Ted Koeppell l-a sifonat serios pe Mike Brown, directorul Agentiei Federale pentru Managementul Situatiilor de Urgenta, sau FEMA .

"Domnule Brown, inca o data, imi cer scuze ca va iau la suturi", a spus Koppell in incheiere, "dar sunteti singurul om din guvernul federal zilele astea care a venit sa-si ia medicamentul."

[c:3:d] Duminica, Washington Post a prezentat o radiografie rece a lipsei de raspuns, intorcand foaia de pe care administratia america incepuse sa citeasca de sambata, cand o serie de oficiali -- inclusiv Bush -- au incercat sa dea vina pe autoritatile locale pentru lipsa de eficienta.

FEMA e o agentie creata la sfarsitul anilor 1970, la sfarsitul razboiului rece, de presedintele Jimmy Carter. Misiunea organizatiei era sa creeze refugii in cazul unui atac nuclear, dar in realitate s-a ocupat de uragan dupa uragan.

Uitata la sfarsitul anilor 1980, agentia a fost reintarita de Bill Clinton in 1993 si a primit note mari dupa un raspuns promt la atacul terorist din Oklahoma City in 1995. Dupa 11 septembrie, scrie Washington Post, FEMA a fost doar una din cele 22 de agentii care au trecut sub controlul noului departament de Securitate Nationala, sau DHS.

Atentia DHS s-a indreptat aproape exclusiv spre terorism, iar fondurile pentru preventia dezastrelor naturale s-au subtiat de la an la an. Washington Post citeaza un oficial FEMA care spune ca simpla mentionare a posibilitati unor dezastre naturale era considerata dovada a unei mentalitati dinaintea atacurilor de la 11 septembrie.

Birocratia excesiva din cadrul DHS si lipsa de fonduri au umilit FEMA in saptamana ce a trecut. Brown, directorul agentiei, a incercat sa salveze obrazul organizatiei, spunand ca nimeni nu si-a imaginat ca digurile din New Orleans vor fi sparte. Scuza nu a mers departe, pentru ca in acest caz, scenarii existau berechet.

O serie de cercetatori avertizasera de ani de zile ca New Orleans nu are cum sa reziste unei astfel de lovituri

Ziarul local, The New Orleans Times-Picayune, prezisese intr-o serie de cinci articole in 2002 ce avea sa se intample in cazul unui uragan de forta Katrinei. Aproape punct cu punct, scenariul s-a adevarit -- intre ele si spargerea digurilor.

[c:2:d] O serie de cercetatori scrisesera de ani de zile ca New Orleans nu are cum sa reziste unei astfel de lovituri, punctand printre altele slabiciunile localitatilor construite pe coasta de sud-est.

Brian Williams, prezentatorul stirilor de seara la NBC, s-a detasat de restul colegilor prin faptul ca a pornit imediat dupa urgan spre New Orleans si prin forta cu care a introdus reportajele de la fata locului.

"Am vazut morti, o gramada de morti", a declarat Williams pentru New York Times. "Am vazut lucuri pe care nu credeam niciodata ca le voi vedea in America."

Joi seara, fara teleprompter, Williams a privit direct in obiectiv si a spus: "Oamenii din New Orleans ii intreaba continuu pe cei din Washington: 'Va uitati la noi?' 'Ne auziti?'"