Foarte putine lucruri au mers bine saptamana trecuta pentru cei implicati in operatiunile de salvare ce au urmat urganului Katrina care a devastat coasta de sud-est a Statelor Unite. Internetul insa, e una din povestile de succes.

Fara curent electric, cu casele inundate si retelele telefonice ultra-aglomerate, Internetul a fost atat o sursa de liniste pentru cei ce incercau sa afle vesti din zona inundata, cat si o dovada a faptului ca e o tehnologie de incredere in momente de criza.

Dupa atacurile ce au avut loc in Londra in iulie, s-a vorbit mult despre impactul tehnologiei asupra informatiilor si imaginilor de la fata locului. Cei ce au supravietuit au facut poze in tunel folosindu-si celularele, documentand tragedia ce se dezvaluia sub ochii lor.

Dar Katrina e primul dezastru care a testat capacitatile Internetului de a fi o sursa de informatii pentru o perioada mai lunga de timp. Iata o lista de inovatii si initiative inspirate de dezastrul din Louisiana, Mississippi si Alabama.

Anunturi. Cunoscutul portal de mica publicitate, Craigslist.org, a devenit o comunitate virtuala unde oamenii au publicat fie anunturi legate de rude date disparute, fie oferte de ajutor sau de gazduire.

Numarul vizitatoriilor paginii New Orleans Times-Picayune a publicat doar pe Internet timp de patru zile, in timp ce o carte de oaspeti in amintirea victimelor furtunii.

Blogurile. Blogurile au fost din nou o forta in a transmite informatii de la fata locului. Spre deosebire de alte evenimente, o serie de organizatii de media -- inclusiv NPR, radioul public -- au pornit bloguri dedicate urganului, pentru a putea transmite informatii pe masura ce ele deveneau disponibile.

Portalurile de bloguri, cum ar fi Tehnorati sau Truth Laid Bear si-au dovedit utilitatea, monitorizand milioane de bloguri despre Katrina si in cazul TLB, ordonandu-le dupa popularitate.

WiKi. WiKi e un limbaj open-source care permite utilizatorilor sa contribuie si sa modifice articole publicate de altii. Cel mai celebru site care foloseste WiKi e WiKipedia, o enciclopedie online.

In urma furtunii WiKipedia a lansat Katrina WiKihelp Portal, un director complet de informatii bazat pe o initiativa incercata initial cu tsunami-ul.

Fotografii. Flickr, e cea mai populara sursa de imagini de pe Internet la ora actuala. Usurinta interfatei permite fotografiilor amatori sa-si incarce imaginile digitale in doar cateva minute si sa le atasaze "etichete", care usureaza cautarea.

"HurricaneKatrina" si "Hurricane" au fost doua din cele mai folosite etichete in ultima saptamana.

Video. Cu toata lumea bantuind pe Internet dupa informatii, nu e de mirare ca televiziunile si-au pus o buna parte din buletinele de stiri pe Internet.

FoxNews si NBC toata ofera pe gratis o multime de clipuri filmate in zonele afectate.

Harti si grafice. New York Times a stralucit din nou, folosind o serie de grafice interactive pentru a ilustra dimensiunea dezastrului.

Washington Post a avut o simulare a inundatilor, iar Scipionus a folosit tehnologia Google Maps pentru a ajuta supravietuitorii sa inventarieze starea cartierelor aflate in calea urganului.