Bancherii au cerut, luni, Bancii Centrale sa renunte la masurile drastice pe care le are in vedere pentru limitarea creditului in valuta. Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Bancilor, Dan Pascariu a declarat ca solicitarea a fost insotita de cateva propuneri de limitare a creditelor in valuta.

Astfel, Bancii Centrale i s-a cerut sa stabileasca un barem periodic de acordare a imprumuturilor in euro si dolari. Bancile care ar depasi acel procentaj ar urma sa fie penalizate prin marirea rezervelor minime obligatorii in valuta.

Bancherii se mai obliga sa nu acorde credite de consum in valuta, cu exceptia celor bazate pe garantii imobiliare, cu o scadenta mai mare de 5 ani.

Conform ultimei decizii a Consiliului de Administratie al BNR, volumul creditelor in valuta va fi restrictionat la maximum de doua ori si jumatate fondurile proprii ale bancilor.

Masura BNR ar duce automat la scumpirea creditului in valuta si la injumatatirea puterii de creditare in valuta. Bancile vor fi, astfel, fortate sa acorde tot mai multe credite in lei.