Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat luni seara, la TVR1, ca TVA nu va creste, cu siguranta, pina la finalul lui 2006, chiar daca Romania are, dintre toate tarile europene, cele mai mici venituri bugetare in PIB.

Ministrul a spus insa ca tot sistemul de taxe va fi revizuit, astfel incit cetatenii cu venituri mari vor plati mai mult.

Vladescu a anuntat ca Executivul va atrage bani de la buget si din surse inca neexploatate, precum pietele agricole. Vladescu a spus ca nu se pune problema impozitarii micilor gospodarii, dar a recunoscut ca, de la 1 ianuarie 2006, impozitul pe terenul agricol va fi marit.

Ministrul a spus ca Guvernul va incerca sa stopeze declinul zonelor rurale, una dintre masuri fiind incurajarea asocierii proprietarilor de terenuri agricole.

Vladescu a spus ca nu se vor introduce contributiile la asigurarile de sanatate pentru pensionari, in ciuda unor declaratii contradictorii pe aceasta tema.

Vladescu a mai spus ca politica fiscala a Executivului va fi corelata, pe viitor, cu politica monetara a BNR si cu cea a Fondului Monetar International.

Ministrul a mai anuntat ca, in curind, o delegatia romana, care-l va include si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va face o vizita la sediul FMI.

Ministrul de Finante a recunoscut ca este posibil ca si taxa de mediu e posibil sa fie marita.

Referitor la acuzatiile care i s-au adus in presa, Vladescu a spus ca este vorba despre acuzatii vechi, care apar in presa de cite ori este numit intr-o functie publica.

Ministrul a spus ca, pentru a pune capat speculatiilor, a trimis o scrisoare procurorului general, Ilie Botos, pentru ca Ministerul Public sa decida daca se face vinovat de vreo infractiune.