Cele mai scumpe case de vanzare din Bucuresti depasesc milioane de euro, iar un top al momentului este dominat de o oferta de zece milioane euro. O proprietate scumpa include investitii masive si presupune executii folosind cele mai noi tehnologii si cele mai bune materiale de constructie si finisaje.

Desigur, o proprietate scumpa inseamna si o amplasare in zonele rezidentiale ale Capitalei, uneori acesta fiind factorul determinant in stabilirea pretului.

Cinci sunt factorii principali care ridica pretul unei case: amplasarea, suprafata de teren aferenta, suprafata construita a casei, arhitectura si piata. Acestea au fost de altfel si criteriile dupa care compania imobiliara Regatta a alcatuit topul celor mai scumpe 10 locuinte de vanzare din Bucuresti, a caror preturi se situeaza intre 1,1 milioane de euro si 10 milioane de euro.

De ce ies aceste case din anonimat? Sa privim ocupantul primului loc din Top 10 Regatta. Amplasat intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din capitala, Iancu Nicolae, imobilul este structurat pe demisol, parter, etaj si mansarda. Printre elementele sale definitorii se numara spatiile foarte mari precum si existenta tuturor dotarilor si amenajarilor ultra-moderne.

Birou, sala de sport, sauna, piscina sunt doar cateva dintre acele facilitati care asigura maximum de confort. Gradina este un alt element deosebit. Spatioasa, superb amenajata, este locul ideal pentru cafeaua de dimineata sau relaxarea intr-un colt de natura.

Pe cel de-al doilea loc al topului Regatta se gaseste un imobil cu o arhitectura deosebita, amplasat intr-o zona ultra-centrala, Piata Romana. Vila, compusa din doua corpuri, include si piscina. Ceea ce o evidentiaza este, in primul rand, locatia de cea mai buna calitate. Urmeaza arhitectura eleganta, care-i confera o aura desprinsa din parfumul Bucurestilor de alta data.

Cel de-al treilea loc apartine unui impresionant imobil situat in imediata vecinatate a bulevardului Dacia, la cateva minute distanta de Piata Romana si Calea Victoriei. Aceasta vila si-a castigat locul in top prin minunata arhitectura, locatie si restaurare.

Acesta este un exemplu perfect pentru valoarea adaugata prin restaurare, prin introducerea dotarilor moderne si a finisajelor noi, de foarte buna calitate.

Pe locul patru s-a clasat o eleganta vila, cu 15 camere, localizata la Gradina Icoanei. Caracteristicile sale majore sunt locatia, arhitectura rafinata si numarul de camere. O asemenea investitie ii ofera proprietarului nu doar un imobil de clasa, ci si eleganta si confort.

Nu numai datorita spatiilor semnificative, ci si amplasarii intr-o zona cu acces facil catre toate punctele de interes ale capitalei.

Pe locul cinci s-a clasat o excelenta vila, amplasata in zona Iancu Nicolae, care a primit premiul special la Bienala Arhitectilor. Exemplu perfect de ce inseamna confortul, acest imobil include salon, Jacuzzi, sauna, dressing si piscina exterioara. Dotarile si finisajele sunt de cea mai buna calitate, completand functionalitatea si designul imobilului.

Locatie, locatie, locatie... Cuvantul cheie in clasificarea tuturor cladirilor. Facand o paralela cu scara ierarhica, locatia conteaza. Oamenii puternici au nevoie de case pe masura.

Top 10 Regatta poate fi un indrumar pentru alegerea celei mai potrivite resedinte. De asemenea poate fi o sursa de informare despre mersul pietei imobiliare si a categoriei produselor de lux.

Agentia imobiliara Neocasa, a scos, si ea, la vanzare, vile de lux la preturi intre 300.000 de euro si 1,6 milioane de euro.

Magnatul otelului, Lakshmi Mittal si-a cumparat, anul trecut, o vila in Kensington Palace Gardens din vestul Londrei, pe care a dat 128,3 milioane de dolari. Acest pret a stabilit un nou record mondial in domeniul vanzarii de locuinte de lux. Resedinta londoneza a costat de doua ori mai mult decat suma platita in 2001 pentru combinatul Sidex Galati (50 de milioane de dolari).

Proprietatea este compusa din 12 dormitoare, o baie turceasca, un jacuzzi urias, o piscina subterana cu pereti batuti cu pietre pretioase, un salon de coafura, un salon de bal, un cinematograf si un garaj pentru 20 de masini.

Analistul imobiliar, Radu Ioan Zilisteanu, ne-a declarat ca un pret de 10 milioane de euro pentru o vila de lux este normal pentru zilele noastre. „La Praga, Varsovia si Budapesta, intalnim preturi similare, sau chiar mai mari“. Zilisteanu considera ca preturile la apartamentele si vilele de lux vor creste, in continuare.

„Din punct de vedere al pretului, piata imobiliara va creste, insa va fi o crestere lina, nu asa spectaculoasa, ca in 2003“.