Pentru cei care-si imaginau ca Victor Piturca a invatat din greselile trecutului si ca s-a schimbat in bine, comportamentul selectionerului nationalei dupa remarcabila victorie cu Cehia a reprezentat o mare dezamagire.

Strans cu usa de rezultatele modeste si de evidenta culpa in criza prin care treceau tricolorii, Piturca a parut ca renunta, in ultimele luni, la razboaiele personale purtate pe pielea nationalei.

Piti a raspuns cu amabilitate tuturor intrebarilor, a fost rabdator cu suporterii intalniti la Constanta, impartind cu darnicie autografe, discutand amical si acceptand sa faca nenumarate poze cu acestia. Obraznicului Radoi, cel care l-a sfidat inaintea partidei Olanda-Romania, i-a raspuns cumpatat, luandu-i apararea dupa ce stelistul a gafat la Rosenborg.

Desi l-a pedepsit pe capitanul „ros-albastrilor”, selectionerul a lasat o portita deschisa. „Astept un telefon de la el. In acest an nu-l voi mai convoca la nationala”, a sunat declaratia prin care Piti sugera ca, poate la anul, usile tricolorilor s-ar putea deschide din nou pentru Radoi.

Cortina a cazut dupa ce Romania a facut un meci mare sambata, la Constanta, si a invins puternica echipa a Cehiei cu 2-0. Acest prim succes important obtinut in cele aproape 10 luni scurse de la inscaunarea sa a fost suficient pentru ca Piti sa-si lepede masca. Duminica seara, tehnicianul Romaniei a redevenit asa cum il stie o tara intreaga: rautacios, razbunator si agresiv.

„Radoi nu mai are ce cauta la nationala!”

In emisiunea „Recursul etapei”, difuzata pe Antena 1, discursul conciliant al „Satanei” a fost inlocuit de un altul, amenintator. Portita lasata intredeschisa pentru capitanul stelistilor a fost trantita acum cu zgomot: „Radoi n-are ce sa mai caute la echipa nationala! Nu asa l-am crescut eu. Cand antrenam Steaua, nici nu se auzea gura lui in vestiar.

Cum am plecat eu, a inceput sa faca el echipa! Am avut o discutie cu el si i-am spus: trebuie sa scapi din mediul ala!”. Cele cateva propozitii rostite contin un mare neadevar si, in acelasi timp, o sageata catre fostul sau prieten si patron, Gigi Becali. Desi acum Piturca nu mai recunoaste, de comportamentul inacceptabil al lui Radoi se face si el vinovat.

Cand a plecat din cantonamentul tricolorilor inaintea partidei cu Olanda, Radoi a facut si ce invatase de la Piturca in urma cu un an, atunci cand antrenorul (in acel moment la Steaua) a instrumentat o razbunare meschina impotriva fostului selectioner, Anghel Iordanescu, refuzand sa-si lase jucatorii la lot.

Pe de alta parte, spunand ca „trebuie sa scape din mediul ala”, Piturca a facut aluzie la Gigi Becali si Mihai Stoica. Selectionerul a uitat ca, vreme de patru ani, s-a simtit excelent in „mediul ala” pe care acum il blameaza.

Iacob si Ganea, executati fara judecata

Rafuiala a continuat cu alti jucatori. In colimator a fost luat un alt fotbalist stelist, Victoras Iacob, a carui vina e aceea de a fi fost adus in Ghencea de Mihai Stoica. „A facut niste declaratii, a spus niste cuvinte care nu-i vor face bine... Auzi, sa spuna despre mine ca sunt rautacios! A dat cateva goluri la Steaua si vrea la nationala? Mazilu e cel mai in forma atacant roman.

De-aia l-am selectionat pe el. Un jucator care ma defaimeaza prin ziare nu va lucra niciodata cu mine. Acest lucru e valabil si pentru Ganea!”, a amenintat „Satana”. Piturca a „uitat” ca, in privinta lui Iacob, cel care a aruncat primul piatra a fost chiar el, atunci cand a sugerat ca stelistul n-are valoare.

Criteriile de selectie au fost oricum discutabile, suspiciunile planand nu asupra lui Mazilu, ci asupra lui Oprita, fotbalist care a jucat doar cateva minute in acest sezon, dar a fost convocat „pe ochi frumosi”. In ceea ce-l priveste pe Ganea, acesta n-a facut nici o declaratie defaimatoare, dar s-a aratat nedumerit de faptul ca n-a fost informat cand s-a renuntat la serviciile sale.

Sunt razboaie in care Piturca se simte zmeu cu cei mici, pentru ca, in acelasi timp, antrenorul e numai lapte si miere cu Mutu si Chivu, cei doi mari fotbalisti de care depind succesele sale la nationala.

E de asteptat ca, in zilele urmatoare, Piturca sa continue sa-si plateasca politele, mai ales ca lista dusmanilor personali e nesfarsita, iar antrenorul nu-si face uitata ranchiuna decat temporar si numai atunci cand i-o cere interesul.

De la „aurolacii” lui Vali Alexandru la „idiotii” lui Dinu

Manifestata inaintea intalnirii cu Cehia, amabilitatea lui Piturca fata de suporteri a fost surprinzatoare, avand in vedere dispretul pe care antrenorul il are fata de spectatorii de rand. In primavara, atunci cand spectatorii de pe Giulesti, iritat de evolutia penibila a echipei in meciul pierdut cu Olanda (0-2), i-au cerut demisia in minutul 87, Piturca a rabufnit: „Publicul...

asta-i public? Nici nu pot sa-l numesc public!”. Nimic nou fata de scenele de acum sase ani, cand Vali Alexandru ii cataloga pe spectatorii nemultumiti, care-l contestau pe Piti in primul sau mandat la nationala, drept „aurolaci”.

Spoiala de cultura si educatie se scutura si de pe Cornel Dinu atunci cand vine vorba de aceiasi microbisti care fac posibil fenomenul fotbalistic. „N-ati invatat nimic, idiotilor! Director se spunea pe vremea lui Ceausescu!”, a sunat replica insultatoare a „Procurorului” la ironia unui spectator care-l salutase cu „sa traiti, domnule director tehnic!”.

„Dezonoratul Mutu” a facut Angliei un mare cadou

Adrian Mutu a redevenit subiect pentru presa internationala. Daca pana acum era abonat la rubricile de scandal sau de monden, de sambata, cand a inscris de doua ori in poarta Cehiei, „Briliantul” si-a recastigat faima de mare jucator.

Varful de la Juventus Torino tine din nou pagina jurnalelor din Anglia fiindca victoria Romaniei impotriva Cehiei, in Grupa I preliminara pentru calificarea la Cupa Mondiala din 2006, avantajeaza trupa lui Sven Goran Eriksson.

Practic, insuccesul cehilor de la Bucuresti a marit considerabil sansele englezilor de a ocupa unul dintre cele doua locuri doi din grupe care asigura calificarea directa la Mondialul din Germania. Pentru a avea certitudinea ca merg la Cupa Mondiala, insularii trebuie sa invinga Irlanda de Nord, maine, si Austria, luna viitoare.

„Desi federatia de fotbal si Chelsea inca mai doresc sa-l vada suspendat pentru consum de cocaina, Mutu a adus Anglia mai aproape de Cupa Mondiala”, noteaza „Telegraph”. Publicatia citata il lauda pe „dezonoratul Mutu”.

„Cehia, in genunchi”

„Asta da ironie a sortii”, a declarat un oficial al federatiei engleze, care a recunoscut ca reprezentantii FA regretau, pana in urma cu doua zile, faptul ca il suspendasera pe roman doar pentru sapte luni si nu pentru doi ani, atat cat le permitea regulamentul.

Si presa din Olanda a elogiat evolutia lui Adrian Mutu si victoria Romaniei, succes in urma caruia elevii lui Van Basten aproape ca si-au asigurat primul loc in Grupa I si, implicit, calificarea la Cupa Mondiala. „Romania a pus Cehia in genunchi”, a titrat agentia Voetbal.

„Imi pare rau ca n-am jucat macar la Erevan, pentru ca am fi castigat sigur”, a declarat ieri eroul Romaniei in meciul de la Constanta. (Marius Chican)

(Matei Udrea, Daniel Contescu, Laurentiu Ciornei