Societatea americana se confrunta cu o criza de incredere in sine fara precedent. Ca un gigant cu doua capete aflate intr-o continua galceava, cele doua partide americane, democrat si republican, isi arunca in fata cele mai grave si uneori nejustificate acuzatii.

Dupa ce republicanii au facut pe vremea lui Clinton din sexul oral o crima de inalta tradare, democratii sunt acum gata sa-l acuze pe Bush ca nu le face treaba guvernatoarei Louisianei si primarului din New Orleans.

Multi ii pun in seama presedintelui faptul ca nu s-a deranjat sa-si intrerupa vacanta ca sa intervina personal in gestionarea operatiunilor de salvare. Bush ar fi putut, sunt sigur, sa faca mai mult. A spus-o

chiar el, desi pe ocolite. Insa faptul ca presedintele a devenit tapul ispasitor pentru tot ce merge prost in America provinciala arata ca multi americani, mai ales cei care lucreaza in presa, chiar nu mai inteleg importanta autonomiei locale.

In America, puterea locala e suverana. Ea e prima responsabila pentru siguranta cetatenilor, pentru ca ea controleaza toate institutiile mandatate sa faca acest lucru: politie, pompieri, ambulante, chiar unele trupe locale.

Actuala guvernatoare a statului Louisiana, care ar fi trebuit sa fie sefa comandamentului de salvare, Kathleen Blanco, este insa un functionar de partid depasit de evenimente, adus la putere de masina politica locala. Conform celor prezenti la o recenta conferinta de presa, guvernatoarea era gata sa izbucneasca in plans cand si-a prezentat planul de actiune.

Prima ei reactie, in plina campanie de salvare, a fost sa declare o zi de rugaciune. Conform ziarului „Washington Post”, cand Bush i-a cerut sa predea comanda operatiunilor de salvare, ea a refuzat, pe motivul bizar ca Bush va impune legea martiala in zona. (Aceasta in timp ce multi refugiati se rugau lui Dumnezeu sa vina armata sa-i scape de banditii pe care nu-i mai putea struni politia locala).

Nici guvernatoarea si nici primarul din New Orleans nu par sa fi avut un plan bine pus la punct pentru catastrofe meteo, desi in Louisiana uraganele sunt la fel de dese si de regulate ca viforele din Baragan, in ianuarie. Lipsa de pregatire fusese deja pusa in evidenta de o analiza de anul trecut a agentiei Associated Press.

Reporterii au constatat cu ocazia uraganului Ivan ca planul de urgenta pentru New Orleans spunea doar ca populatia trebuie evacuata, fara a preciza insa cu ce mijloace de transport si unde.

Confuzia si ineficienta din Louisiana au radacini adanci in cultura politica din sudul SUA, unde coruptia e in floare. In 2001, un raport al politiei federale anunta ca Louisiana era statul american unde FBI si procuratura federala aveau pe rol cele mai multe cazuri de coruptie publica.

Fostul guvernator Edwards, care dominase viata politica timp de 25 de ani, a fost condamnat in 2001 la zece ani de inchisoare pentru primire de mita (3 milioane de dolari). In acest context, nu e greu de inteles de ce digurile se duc de rapa, planurile de urgenta sunt doar pe hartie si politia locala e in deriva.

In esenta, reactia politica la evenimentele din New Orleans ne pune pe noi, alegatorii de rand americani, pe ganduri.

Nu numai ca evenimentele de importanta capitala pentru intreaga natiune si lume au devenit un meci de fotbal (american) intre politicienii si presa de la Washington, dar ele arata ca exista si probleme foarte serioase la nivelul administratiilor statale care, cum se stie, sunt garantia libertatilor americane. Daca as fi din Louisiana as stii impotriva cui ar trebui sa-mi vars naduful.

Si as face-o in cabina de votare.