Teapa si cartoful "maestrului Ghildus", cunoscuta oficial ca Monumentul Revolutiei Romane, a fost ieri inaugurata cu pompa in Piata Revolutiei.

Participantii la evenimentele din decembrie '89 cu cate o floare in mana si politicienii stransi nu au starnit curiozitatea trecatorilor. Senatorul Ion Iliescu a venit insotit de garnitura de ex-consilieri de la Palatul Cotroceni: Victor Opaschi, Cico Dumitrescu, Dumitru Honciu.

In dispozitivul rezervat VIP-urilor s-au instalat si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, consilierul prezidential Elena Udrea, dar si Gelu Voican Voiculescu. Dupa o scurta ceremonie religioasa, Iliescu a amintit de fuga cu "helicopterul" a dictatorilor, recitand pasaje din cartile sale cu tema revolutiei.

Aparator al lui Ghildus, Iliescu a apreciat ca monumentul ar fi o "opera de arta" dedicata memoriei celor care si-au sacrificat viata pentru libertate.

Presedintele Basescu a afimat ca el este unul dintre cei care au vazut revolutia la televizor, iar din acest motiv nu poate da detalii despre evenimentele din 1989 "cu precizia cu care le da senatorul PSD Ion Iliescu, direct implicat in evenimente".

Seful statului nu a facut nici o apreciere la adresa monumentului, exprimandu-si recunostinta si respectul pentru cei care "au avut curajul sa-si jertfeasca viata pentru libertatea poporului".

Ion Iliescu, initiatorul ridicarii penibilului "monument", sustine ca monumentul ar fi "o opera de arta", dedicata memoriei celor care s-au sacrificat pentru libertatea poporului.