Publicatiile Ringier au crescut vanzarile, iar „Jurnalul” a scazut drastic

EVZ si-a consolidat pozitia pe piata in cel de-al doilea trimestru al anului, in conditiile in care principalul sau concurent, „Jurnalul National”, a inregistrat in luna iunie de mai bine de doua ori mai putine ziare difuzate fata de martie 2005.

Conform informatiilor publicate pe site-ul oficial al Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), „Libertatea”, tabloidul editat de trustul Ringier, a crescut si el tirajul, mentinandu-se pe primul loc in topul tirajelor cotidienelor.

Liderul Ringier

EVZ a inceput vara 2005 pe un trend ascendent, difuzand in luna iunie 77.510 ziare pe zi, fata de 75.595 in luna anterioara. Media zilnica este superioara si fata de finalul primului trimestru al anului. In luna martie, media de copii difuzate pe aparitie a fost de 76.791. Cresterea cea mai mare a avut loc in luna aprilie, cand EVZ a ajuns la 79.

353 de exemplare difuzate zilnic, in timp ce luna mai a fost cea mai slaba a anului, cu 75.595, cifrele demonstrand o fidelizare a cititorilor.

„Libertatea” s-a mentinut in trimestrul doi pe primul loc ca tiraj printre cotidienele din Romania, avand in lunile mai si iunie cele mai bune rezultate ale anului: 262.986, respectiv 252.543 exemplare pe zi.

„Jurnalul” de dupa Logan

Cresterea spectaculoasa a vanzarilor „Jurnalului National”, care a avut in martie 2005 o medie zilnica de 231.507 ziare difuzate, nu a fost una de lunga durata, tirajul cotidianului incepand sa scada inca din luna urmatoare.

Campania „Ia-ti un Logan cu Jurnalul” a crescut artificial vanzarile cotidianului, iar cumparatorii de ocazie au abandonat publicatia, mai ales dupa ce doar aproximativ un sfert din cele 120 de masini puse in joc au fost castigate.

„Jurnalul National” a incheiat trimestrul al doilea cu un tiraj mai mic decat cel de la inceputul anului, avand o medie de 98.444 de ziare difuzate zilnic, fata de 131.369 in luna ianuarie. Scaderea cea mai accentuata a avut loc la vanzarea directa a ziarelor, de la 193.880 pe zi in martie, la 62.320 in iunie.

Urmatorii in top

Conform unor surse din apropierea ziarului „Adevarul”, si acesta a avut parte de o scadere accentuata de tiraj, dupa ce conducerea editoriala a parasit ziarul. Desi audit-ul BRAT nu a fost facut inca public, sursele sustin ca tirajul „Adevarului” a ajuns in trimestrul doi al anului 2005 la aproximativ 43.000 de exemplare zilnic, fata de cele 110.348 din luna martie.

Conform datelor BRAT, primele doua luni de existenta a ziarului infiintat de demisionarii de la „Adevarul” - „Gandul” - au insemnat o prezenta constanta, de peste 51.000 de exemplare pe zi. De asemenea, cotidianul condus de Cristian Tudor Popescu a ajuns sa aiba, in luna iunie, aproape 25.000 de abonamente.

In ceea ce priveste „Romania libera”, aceasta nu a fost auditata anul acesta. Nu exista cifre oficiale nici despre „Cotidianul”, publicatia nefiind niciodata verificata de BRAT. Surse din redactie spun insa ca acesta difuzeaza in medie 20.000 de exemplare pe zi.