Asociatia patronala Romalimenta a depus pe masa Guvernului un memoriu prin care solicita scaderea sau anularea TVA la paine, lapte, carne, oua, ulei, zahar, orez si faina. Guvernul Tariceanu nu se grabeste sa dea o rezolutie, luandu-si un timp de gandire pana la 1 ianuarie 2006.

In unele tari ale UE, precum Anglia, Irlanda sau Malta, produsele alimentare au TVA zero, iar altele, precum Cehia si Polonia, au TVA de 5 si 3%. Aceasta tocmai pentru a-i proteja pe consumatorii finali.

Taxa zero la paine

Patronatele din paine, Rompan, cer taxa zero la paine si produsele din paine. "Corect ar fi sa nu existe TVA la paine, asa cum nu exista in Anglia. Iar daca totusi va exista, aceasta ar trebui sa fie cel mult de 6%, asa cum exista in Cehia sau Polonia", ne-a declarat Ion Popescu, presedintele Rompan.

Acesta sustine ca o eventuala crestere a TVA la paine va genera o evaziune fiscala si mai mare decat cea actuala, care este de 1.400 miliarde lei. "Se va produce la negru si mai mult, deoarece piata nu mai poate suporta noi taxe. Romanii ocupa locul doi in Europa, cu un consum oficial de 70 kg de persoana, anual.

In realitate, consumul este de peste 113 kg, diferenta constituind-o tocmai productia si consumul la negru", explica presedintele Rompan.

Reducere pentru zahar si lapte

Patronatele din domeniul zaharului au propriile argumente pentru a nu se creste taxele. "Romanii consuma 25 kg/persoana, mult mai putin decat in UE, unde se consuma 44 kg/persoana. Daca ar fi mai ieftin, in mod cert ar consuma mai mult", sustine Ioan Armenean, presedintele patronatului din zahar.

Patronatul din lapte cere, la randul sau, scaderea TVA sub 10%, indeosebi la iaurturi, lapte praf si unt. "In Ungaria si Polonia, in cazul laptelui si produselor obisnuite din lapte TVA a scazut in anul preaderarii. Scopul a fost cresterea consumului si stimularea productiei. In Romania, situatia este total pe dos.

In plus, in lumea civilizata, produsele alimentare primesc cote diferite de TVA, unele fiind incluse la categoria de stricta necesitate", sustine Valeriu Steriu, presedintele Patronatelor din lapte.

Carnea de pasare se va scumpi cu 5%

Mai hotarat, Ilie Van, prese-dintele Patronatului Carnii, de-cla-ra ca daca TVA va creste de la 19 la 22%, pretul carnii va creste cu 5%.