Romania este o piata cu o crestere rapida, care ofera profituri mai mari decat cele mai multe tari dezvoltate, dar investitorii care vor sa faca afaceri aici trebuie sa ia in considerare diferentele culturale, lipsa managementului calificat si a disciplinei fiscale, relateaza Budapest Business Journal.

Printre elementele pozitive identificate de analiza publicatiei ungare se numara cresterea Prodului Intern Brut in 2004 cu 8,3%, previziunile pentru acest an indicand o crestere economica de 5,5% ceea ce face ca economia Romaniei sa avanseze mult mai repede decat multe dintre tarile europene.

De asemenea, inflatia inregistreaza o reducere de pana la 7% in 2005, in timp ce aproape toate sectoarele economiei – in special cel al constructiilor, de retail si servicii – explodeaza.

In acest sens, Marc Cannizzo, partener in cadrul firmei de consultanta financiara din Romania Osprey Partners a declarat recent ca salariul mediu a crescut in termeni reali pana la aproape 180 de euro pe luna, puterea de cumparare a romanilor este in crestere, iar produsele financiare destinate persoanelor fizice, inclusiv creditele ipotecare, se

situeaza, de asemenea, pe un trend ascendent.

Investitiile se recupereaza rapid

„O mare parte a pietei din Romania este neacoperita.

In plus, pe langa cererea mare de pe piata, investitorii isi vor recupera foarte repede investitiile – intre doi si cinci ani, in timp ce in Ungaria timpul de recuperare a investitiilor este cuprins intre patru si sapte ani“, a declarat proprietarul companiei PS Index, care opereaza lantul de magazine de bricolaj Profi Center, Attila Fazakas.

Acesta mai spune ca ratele mari ale profitului se datoreaza costurilor reduse – mai ales cu forta de munca – si ale serviciilor.

Forta de munca ieftina, productivitate pe masura

In opinia sa, costul redus cu forta de munca se reflecta, insa, de cele mai multe ori, in nivelul redus la productivitatii, in special in judetele din afara Transilvaniei.

El a dat exemplul unui dealer din Moldova, care avea rezultate mai scazute decat ale altor dealeri si care a spus ca nu are nevoie de mai multi bani pentru ca este multumit cu cat are si de aceea nu va munci mai mult.

Un alt factor negativ care restrictioneaza investitiile straine este lipsa de management calificat si cu experienta, pusa pe seama universitatilor de stat traditionale care nu produc suficienti profesionisti, in timp ce studentii institutiilor de invatamant superior private sunt slab pregatiti

pentru viitoarele locuri de munca.

Cea mai serioasa problema pentru firmele romanesti si pentru potentialii investitori straini ramane, in opinia investitorilor ungari, subcapitalizarea companiilor si lipsa de disciplina fiscala.

„Este o practica des intalnita in Romania neplata sau intarzierea platilor efectuate de clienti, parte din cauza ca acestia nu au capital sau au probleme financiare, in timp ce altii nu se prea grabesc sa plateasca“, a precizat Ferenc Gábor, consultant in cadrul Osprey Partners.