Liberalii s-au hotarat sa nu mai creasca TVA si sa scada, anul viitor, cotele de contributie la asigurarile sociale. Anuntul a fost facut, ieri, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa o sedinta extraordinara a Biroului Permanent Central al PNL.

„Tinand cont ca, in ultima perioada, s-a dezbatut foarte mult chestiunea unei posibile majorari a TVA si plecand de la o serie de premise economice si de politica fiscala bugetara, am ajuns la concluzia – si BPC a hotarat – ca nu e nevoie de o majorare a TVA”, a spus Tariceanu, flancat de ministrul Finantelor, Sebastian

Vladescu. Seful Executivului a adaugat ca va fi mentinuta la 16 la suta cota unica de impozitare a salariilor si a profiturilor intreprinderilor. Ca bonus, prim-ministrul a reluat si promisiunea de reducere, incepand cu 2006, a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, cu un procent care va fi stabilit ulterior.

Tariceanu a vorbit despre grija foarte mare care va fi acordata de catre Guvern cheltuielilor bugetare, concomitent cu preocuparea pentru colectarea veniturilor la buget: „Diminuarea evaziunii fiscale nu se rezolva numai la nivelul Ministerului Finantelor, ci si pe piata muncii, cu un rol important al Ministerului Muncii.

Eforturile conjugate, sustinute si de Ministerul de Interne, trebuie sa ne conduca la o colectare mai buna si o reducere a evaziunii fiscale”.

Ministrul Finantelor a precizat ca bugetul pe 2006 se va baza pe o TVA de 19 la suta, pe cota unica de 16 procente, dar va avea in calcul si reducerea contributiilor sociale.

„Vom incerca, prin bugetul pe 2006, sa mentinem echilibrele macroeconomice, astfel incat sa nu fim criticati in afara tarii pentru cheltuieli nesustenabile si, in acelasi timp, sa asiguram functionarea tuturor partilor economiei romanesti si inceperea programelor de dezvoltare”, a declarat Vladescu.

Competitie de imagine in Alianta

Este pentru prima oara cand noul ministru al Finantelor da ochii cu conducerea PNL, la mai bine de doua saptamani de la numirea sa in functie.

Conform unor surse din partid, Vladescu le-a spus liderilor liberali ca el nu crede in solutia majorarii TVA – despre care a vorbit public Tariceanu insusi –, pentru ca nivelul de colectare a veniturilor nu va creste spectaculos. El a estimat ca, anul viitor, contributiile la asigurarile sociale vor scadea cu 2-3 procente.

Vladescu a mai spus ca se impotriveste impozitelor noi pentru agricultori si in mediul rural in general, unde este nevoie de mai degraba de investitii masive.

Sedinta BPC de ieri a avut un scop clar: liberalii au vrut sa le ia fata pedistilor, de la care asteptau o noua opozitie la majorarea TVA.

Conferinta de presa a avut loc inainte de Biroul Permanent al democratilor, astfel incat Tariceanu si Vladescu sa iasa primii cu declaratia de mentinere a TVA la 19 la suta.

De altfel, premierul a si spus, in conferinta de presa, ca noile pozitii ale PNL in domeniul fiscal vor fi discutate cu partenerii de Alianta si de coalitie.