In numarul din septembrie al revistei Bucataria pentru toti, Horia Roman Patapievici a acordat un interviu in care isi dezvaluie preferintele culinare dar si parerea sa despre vanatoare si pescuit. Va prezentam un fragment in care H.R. Patapievici aplica teoria probabilitatii in cazul pescuitului.

"Bucataria pentru toti: Pescuiti?

Horia-Roman Patapievici: Nici vorba! Nici nu vanez! Detest cu violenta vanatul ca sport! Iar in privinta pescuitului, am o intreaga teorie, controversata de altfel in anturajul meu intim. Eu cred ca pescuitul este, din punct de vedere epistemologic, cu totul si cu totul absurd.

Bucataria pentru toti: Epistemologic.? Ce legatura are pescuitul cu teoria cunoasterii?

Horia-Roman Patapievici: Una foarte mare. Cunoasterea unor probabilitati. Sa-ti explic: Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu, o.k.? Poti alterna constiinta ta, de muritor, care este partiala, cu cea de Dumnezeu, care este totala. Ai in fata un lac. Ce faci? Vrei sa pescuiesti. Arunci undita intr-un centimetru de apa.

Pestele este distribuit aiurea - sa nu uitam ca sunt mai multe goluri decat pesti; ai 1% peste si 99% goluri. Arunci la intamplare. Aleatoriu. Daca faci un caroiaj cu dimensiunea unui peste si raportezi plinurile la goluri iti dai seama ce actiune absurda este. Daca esti Dumnezeu, atunci stii unde sa arunci. Dar prin orice rationament deductiv realizezi ca, de fapt, nu esti Dumnezeu.

Deci faci actiuni absurde!"

Asteptam cu interes un interviu al d-lui Patapievici in Aventuri la pescuit.

Doritorii de alte informatii mai pot afla din Bucataria pentru toti ca Horia-Roman Patapievici gateste zilnic (omlete si salate, e drept, dar zilnic), are retete speciale preferate, e mare iubitor de ficat de gasca, peste si fructe de mare, ii plac sarmalele si chiftele gatite de soacra si considera ca femeia ideala nu trebuie neaparat sa gateasca, trebuie pur si simplu sa nu se certe.