News Corporation, compania detinuta de mogulul media Rupert Murdoch, negociaza cumpararea partenerului sau minoritar din firma News Outdoor, conform unei informatii neconfirmate, publicata de New York Times.

News Outdoor este grupul numarul 1 de publicitate out-door din Europa Centrala si de Est, in Romania detinind locul 2 pe piata.

Conform cotidianului new-yorkez, structura News Outdoor este neobisnuita pentru compania lui Murdoch, fiind un joint-venture cu o subsidiara a Capital International Inc.

Capital International detine 25% din News Out Of Home, proprietarul News Outdoor, care opereaza in Polonia, Romania, Cehia si Ungaria. News Out Of Home mai detine si 68% din Media Support Services, cea mai mare agentie de publicitate outdoor din Rusia, cu filiale si in Ucraina si Turcia.

Conform informatiilor din New York Times, intre News Corporation si Capital International exista o intelegere, conform careia fie Capital ar fi trebuit sa se retraga din acest join-venture in 2006, fie News Corporation sa cumpere actiunile detinute de Capital.

Dar compania detinuta de Murdoch face presiuni pentru ca aceasta din urma sa se produca mai devreme decit termenul stabilit.

Pretul oferit de News Corporation nu este inca stiut, dar valoarea companiilor din Europa Centrala si de Est este evaluata la 1 miliard de dolari.

Interesant este faptul ca, potrivit unor informatii datate iunie 2005, Capital Research (compania-mama a Capital International) detine 6,47 milioane de actiuni ale News Corporation.

Contactati de reporterii Hotnews.ro, reprezentantii News Outdoor Romania nu au facut inca nici un comentariu pina la publicarea acestei stiri.

Fosta companie a lui Elan Schwarzenberg

News Outdoor Romania detine a doua pozitie pe piata de publicitate outdoor din Romania. Compania a fost infiintata in 1997 de catre Elan Schwarzenberg (actualul sot al Mihaelei Radulescu), sub numele de Exclusiv Media, si a fost vinduta in 2000.

In 2001, a preluat DockView Media pentru 4 milioane de dolari, conform AdMaker.

Cel mai mare imperiu mediatic din lume

Alta afacere derulata de compania lui Murdoch in Romania este televiziunea B1 TV. Desi actionariatul televiziunii este detinut de fratii Paunescu, managementul este apanajul News Corporation.

News Corp. este proprietarul 20th Century Fox, al retelelor de televiziune Fox, Fox News, Fox Sports, Sky, B Sky B (British Sky Broadcast), Sky Italia, Star Asia, al ziarelor “New York Times”, “New York Post".