Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, si-a dat in iulie 2004 acordul pentru derularea unui proiect faraonic privind construirea unui complex de birouri de lux. Acest proiect presupunea defrisarea a 18.000 de metri patrati de padure din apropierea Casei Presei, in zona Parcului Herastrau.

Proprietarul mega-constructiei ridicate langa Fantana Miorita – firma BBP Leasing - a inceput astfel doborarea unor arbori seculari, la numai o zi de cand edilul proaspat ales al sectorului 1 semna autorizatia in cauza, la 7 iulie 2004.

Chiliman a spus la vremea respectiva ca legea il obliga sa semneze, dar ca, in schimb, pentru ca impactul asupra mediului sa fie cat mai mic, va incheia protocoale cu BBP Leasing pentru refacerea spatiului verde al Capitalei.

La fix un an de cand primarul facea aceste promisiuni, partenerul sau de afaceri, BBP Leasing, nu se sinchiseste nici macar de protocolul incheiat cu Administratia de sector prin care se obliga sa refaca parcul „Luigi Cazzavillan“ din imediata apropiere a Casei Radio.

Pentru acest lucru, si pentru ca era in proiectul pe anul in curs, tot Primaria a fost cea care a scos de la buget peste 2 miliarde de lei, bani pe care i-a investit in refacerea obiectivului.

In acelasi spirit hei-rupist, o data sesizat de distrugerea a doua hectare de padure si inlocuirea lor cu un colos de beton si sticla, primarul Chiliman si-a trimis inspectorii pe teren si a aplicat firmei beneficiare o amenda de numai 2.500 de lei.

In schimbul acestui dezastru ecologic, practicat cu buna-stiinta de administratorii firmei, edilul Andrei Chiliman spune ca institutia pe care o conduce a primit din partea BBP Leasing suma de 50.000 de euro, bani care vor fi folositi, cel putin pe hartie, la diferite proiecte de refacere a spatiilor verzi.

Plusand pe aceeasi carte a dezvoltarii urbane, conducerea BBP Leasing anunta ca proiectul de la Casa Presei se va extinde in viitorul apropiat si printr-un cartier rezidential de vile.

Madalin Pribu, Calin Radu